Krajanka melonowo-arbuzowa
Pyszne ciasto.
- 3 jajka,
- 8 dag cukru,
- 5 dag mąki pszennej,
- 3 dag mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Krem:
- 50 dag śmietanki kremówki,
- kieliszek 30 ml ajerkoniaku,
- zapach arakowy,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 1/2 arbuza,
- 1/2 melona miodowego (o pomarańczowym miąższu)
Przygotowanie:
Białka z cukrem ubij na sztywną pianę. Ostrożnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia i 2 rodzajami mąki, Ciasto rozsmaruj na blasze z piekarnika przykrytej papierem do pieczenia. Piecz. 10-12 min w temp. 200 st. C. Ostudź, usuń papier. Biszkopt przetnij na 2 równe części. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszaj z żelatyną, ajerkoniakiem i 3-4 kropelkami zapachu. Połowę kremu rozsmaruj na jednym placku. Posyp kulkami wyciętymi z melona i arbuza. Zalej resztą kremu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Ochładzaj 1-2 godziny. Przed podaniem pokrój na równe prostokąty. Oprósz je cukrem pudrem.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!