Krajanka na piwie
Smaczne i aromatyczne ciasto.

Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. brązowego cukru
- 3 łyżki miodu, np. gryczanego
- 3 jajka
- 2/3 szkl. oleju słonecznikowego
- 2/3 szkl. ciemnego piwa karmelowego
- 1 łyżka kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
- konfitura lub marmolada do przełożenia
- dekoracja
- 1/2 szkl. śmietanki kremówki
- po 10 dag czekolady deserowej i gorzkiej
6-8 porcji
Sposób przygotowania
1. Ciasto: piwo zagotuj, odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem, kakao, sodą, imbirem, kardamonem i solą. Jajka ubij na gładką masę z miodem, olejem i ostudzonym piwem. Połącz z dodawanymi porcjami suchymi składnikami. 2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wyłóż pergaminem. Przelej ciasto. Piecz ok. 60 minut (do suchego patyczka). Ostudź, przetnij na 3-4 placki. Przełóż konfiturą. 3. Dekoracja: śmietankę zagotuj na wolnym ogniu. Wrzuć połamane czekolady i mieszaj, aż się rozpuszczą. Przestudź, polej piernik.