Krajanka na piwie

Smaczne i aromatyczne ciasto.

Czas przyrządzenia: 90 minut
Składniki dla: 6-8 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu, np. gryczanego
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl. oleju słonecznikowego
  • 2/3 szkl. ciemnego piwa karmelowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • konfitura lub marmolada do przełożenia

Składniki - dekoracja

  • 1/2 szkl. śmietanki kremówki
  • po 10 dag czekolady deserowej i gorzkiej

Sposób przygotowania

1. Ciasto: piwo zagotuj, odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem, kakao, sodą, imbirem, kardamonem i solą. Jajka ubij na gładką masę z miodem, olejem i ostudzonym piwem. Połącz z dodawanymi porcjami suchymi składnikami. 

2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wyłóż pergaminem. Przelej ciasto. Piecz ok. 60 minut (do suchego patyczka). Ostudź, przetnij na 3-4 placki. Przełóż konfiturą. 

3. Dekoracja: śmietankę zagotuj na wolnym ogniu. Wrzuć połamane czekolady i mieszaj, aż się rozpuszczą. Przestudź, polej piernik.  

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje