Krajanka na piwie

Smaczne i aromatyczne ciasto.

Ciasto z polewą
Ciasto z polewą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ciasto: piwo zagotuj, odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem, kakao, sodą, imbirem, kardamonem i solą. Jajka ubij na gładką masę z miodem, olejem i ostudzonym piwem. Połącz z dodawanymi porcjami suchymi składnikami. 

2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wyłóż pergaminem. Przelej ciasto. Piecz ok. 60 minut (do suchego patyczka). Ostudź, przetnij na 3-4 placki. Przełóż konfiturą. 

3. Dekoracja: śmietankę zagotuj na wolnym ogniu. Wrzuć połamane czekolady i mieszaj, aż się rozpuszczą. Przestudź, polej piernik.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas