Reklama

Reklama

Krajanka z rozetkami

Deser idealny!

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 75 dag mielonego twarogu i mascarpone
  • 1 i 1/2 szkl. mocnej kawy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek likieru migdałowego
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania

1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym. Domieszaj żółtka, mąkę i proszek. Ciasto przelej do blachy (20 x 25 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 25 min w temp. 175 st. Wystudź i przetnij na 3 blaty. 

2. Twaróg wymieszaj z mascarpone oraz pozostałym cukrem i sokiem. Blaty skrop likierem wymieszanym z kawą i przełóż 2/3 przygotowanego kremu. Pozostały krem włóż do szprycy. Wyciśnij małe rozetki masy serowej na wierzch deseru. Schładzaj przez go 5 godzin. Przed podaniem oprósz kakao. Potnij na kwadratowe porcje.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje