Reklama

Reklama

Krem brokułowy

Prosty i szybki przepis na pyszne danie

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 1 spory ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 12-proc.
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki zrumienionych orzeszków piniowych albo pestek słonecznika
  • 2 łyżki wiórków parmezanu
  • sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Brokuł oczyść, podziel na różyczki, łodyżki pokrój w plasterki. Ziemniak obierz, potnij na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj.

W rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, podsmaż ją na rumiano. Dodaj brokuł i kawałki ziemniaka, zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut.  

Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij kilka różyczek brokułów do dekoracji. Zupę zmiksuj na gładki krem.

Wymieszaj ze śmietaną. Przypraw sokiem z cytryny, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Mocno podgrzej.

Dodaj odłożone różyczki brokułów. Zupę posyp parmezanem i orzeszkami lub pestkami.


Dowiedz się więcej na temat: krem | ziemniak | ceny | sok z cytryny | kremy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje