Krem brokułowy
Prosty i szybki przepis na pyszne danie
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 1 spory ziemniak
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 12-proc.
- sok z cytryny
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki zrumienionych orzeszków piniowych albo pestek słonecznika
- 2 łyżki wiórków parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Brokuł oczyść, podziel na różyczki, łodyżki pokrój w plasterki. Ziemniak obierz, potnij na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj.
W rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, podsmaż ją na rumiano. Dodaj brokuł i kawałki ziemniaka, zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij kilka różyczek brokułów do dekoracji. Zupę zmiksuj na gładki krem.
Wymieszaj ze śmietaną. Przypraw sokiem z cytryny, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Mocno podgrzej.
Dodaj odłożone różyczki brokułów. Zupę posyp parmezanem i orzeszkami lub pestkami.