Reklama

Krem buraczano-batatowy

Jesienna bomba witaminowa - kremowa zupa z warzyw korzeniowych, która porządnie rozgrzewa i syci. Może być pierwszym daniem obiadowym albo kolacją na ciepło.

Składniki

  • 1 batat
  • 4 buraki
  • 1 tacka włoszczyzny
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • majeranek, tymianek

Włoszczyznę obieramy, oczyszczamy. Umieszczamy w garnku (oprócz cebuli) razem z zielem angielskim i listkami laurowymi, gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania doprawiamy. Otrzymany wywar przecedzamy.
Batat i buraki obieramy, myjemy, kroimy i gotujemy do miękkości. Wylewamy wodę, a ugotowane warzywa przerzucamy do wywaru. Gotujemy całość przez pięć minut, równoczesnie podsmażamy na maśle pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy ją do garnka, mieszamy. 
Blendujemy całość do czasu uzyskania jednolitej konsystencji, w razie potrzeby doprawiamy.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama