Krem buraczano - serowo - malinowy z pełnoziarnistymi grzankami

Świeże spojrzenie na buraki.

Dopraw zupę ulubionymi przyprawami i ciesz się jej smakiem.
Dopraw zupę ulubionymi przyprawami i ciesz się jej smakiem.123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20 dag ugotowanych w łupinkach buraków
  • 1/2 bułki razowej
  • 1 cebula
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka chudej fety
  • 1 łyżka twarogu
  • 1/2 szkl. malin
  • 2 łyżeczki listków tymianku
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  •  łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz, posiekaj, uduś na maśle. Buraki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, duś 5 min. Podlej bulionem i 200 ml wody, zagotuj. Bułkę pokrój w kostkę, zrumień na oleju.

2. Fetę i twaróg rozgnieć widelcem, dopraw solą i pieprzem. Domieszaj połowę tymianku.

3. Do zupy dodaj maliny i imbir, zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, przelej do talerza. Z masy serowej uformuj kulki, dodaj je do zupy, razem z grzankami. Posyp resztą tymianku.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas