Krem buraczano - serowo - malinowy z pełnoziarnistymi grzankami
Świeże spojrzenie na buraki.
Składniki:
- 20 dag ugotowanych w łupinkach buraków
- 1/2 bułki razowej
- 1 cebula
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka chudej fety
- 1 łyżka twarogu
- 1/2 szkl. malin
- 2 łyżeczki listków tymianku
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- łyżeczka masła
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, posiekaj, uduś na maśle. Buraki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, duś 5 min. Podlej bulionem i 200 ml wody, zagotuj. Bułkę pokrój w kostkę, zrumień na oleju.
2. Fetę i twaróg rozgnieć widelcem, dopraw solą i pieprzem. Domieszaj połowę tymianku.
3. Do zupy dodaj maliny i imbir, zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, przelej do talerza. Z masy serowej uformuj kulki, dodaj je do zupy, razem z grzankami. Posyp resztą tymianku.