Krem kalafiorowy
Przepis na pyszną zupę
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 4 łyżki śmietany kremówki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Marchewki, cebulę, czosnek i imbir obierz. Marchewki pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj, a imbir drobno zetrzyj. Zagotuj bulion.
W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dołóż marchewkę, imbir oraz kalafior. Smaż kilka minut na dużym płomieniu. Następnie zalej gorącym bulionem. Gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Wyjmij kilka różyczek kalafiora do dekoracji. Resztę warzyw wraz z wywarem zmiksuj. Do zupy dolej śmietanę. Ponownie włóż różyczki kalafiora. Przypraw na pikantnie curry, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Gotową zupę udekoruj, np. czerwonym pieprzem i pokrojonymi na kawałki dymkami.