Krem kalafiorowy

Przepis na pyszną zupę

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Marchewki, cebulę, czosnek i imbir obierz. Marchewki pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj, a imbir drobno zetrzyj. Zagotuj bulion.

W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dołóż marchewkę, imbir oraz kalafior. Smaż kilka minut na dużym płomieniu. Następnie zalej gorącym bulionem. Gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Wyjmij kilka różyczek kalafiora do dekoracji. Resztę warzyw wraz z wywarem zmiksuj. Do zupy dolej śmietanę. Ponownie włóż różyczki kalafiora. Przypraw na pikantnie curry, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Gotową zupę udekoruj, np. czerwonym pieprzem i pokrojonymi na kawałki dymkami.

Dowiedz się więcej na temat: krem | ceny

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje