Krem kukurydziany z curry i kolendrą
Ta zupa syci na długo!
Składniki:
- 1 puszka (ok. 400 ml) kukurydzy
- przyprawa curry w proszku
- 2 łyżki listków kolendry
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oliwy
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. 1 łyżeczkę oliwy rozgrzej w rondlu, wrzuć czosnek z cebulą. Podduś warzywa na szklisto.
2. Składniki posyp 1 łyżeczką curry, duś jeszcze przez ok. 1 min. Kukurydzę osącz z zalewy, łyżkę odłóż, a resztę dodaj do rondla. Wlej bulion oraz 200 ml wody. Duś przez 15 min.
3. Kilka listków kolendry odłóż do dekoracji, a pozostałe wsyp do zupy i zmiksuj wszystko na aksamitny jednolity krem.
4. Przypraw sosem sojowym i pieprzem, ew. dodaj jeszcze szczyptę soli, ale sprawdź, czy jest to konieczne. Zupę przelej do talerza, posyp odłożonymi ziarenkami kukurydzy i listkami kolendry. Skrop resztą oliwy.