Reklama

Reklama

Krem kukurydziany z curry i kolendrą

Ta zupa syci na długo!

Składniki:

  • 1 puszka (ok. 400 ml) kukurydzy
  • przyprawa curry w proszku
  • 2 łyżki listków kolendry
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. 1 łyżeczkę oliwy rozgrzej w rondlu, wrzuć czosnek z cebulą. Podduś warzywa na szklisto.

2. Składniki posyp 1 łyżeczką curry, duś jeszcze przez ok. 1 min. Kukurydzę osącz z zalewy, łyżkę odłóż, a resztę dodaj do rondla. Wlej bulion oraz 200 ml wody. Duś przez 15 min.

3. Kilka listków kolendry odłóż do dekoracji, a pozostałe wsyp do zupy i zmiksuj wszystko na aksamitny jednolity krem.

4. Przypraw sosem sojowym i pieprzem, ew. dodaj jeszcze szczyptę soli, ale sprawdź, czy jest to konieczne. Zupę przelej do talerza, posyp odłożonymi ziarenkami kukurydzy i listkami kolendry. Skrop resztą oliwy.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje