Krem marchewkowy
Marchewki, jabłko, cebulę oraz włoszczyznę obierz.
Składniki na 6 porcji:
- 1 kg marchewek
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1 cebula
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- 3 łyżki masła
- 5 szkl. bulionu warzywnego (np. z kostki)
- 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- gałka muszkatołowa
- sól,
- mielony biały pieprz
Sposób przygotowania:
1. Marchewki, jabłko, cebulę oraz włoszczyznę obierz. Jabłko pokrój na cząstki, oczyść, potnij w grubszą kostkę. Włoszczyznę, cebulę i marchewki drobno pokrój.
2. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, usmaż ją na szklisto. Dołóż włoszczyznę, jabłko i marchewki. Wsyp curry oraz ostrą paprykę. Smaż, mieszając, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dolej bulion. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 20 minut).
3. Ugotowane warzywa przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Zdejmij z ognia, wraz z bulionem zmiksuj na gładko. Zupę przypraw odrobiną gałki muszkatołowej. Podawaj np. z pierożkami ravioli z serowym farszem.