Krem pomidorowy z chrupiącymi grzankami
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek.
Składniki:
- 2 puszki pomidorów bez skórki (np. marki Sandra)
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól oraz pieprz
- świeża pietruszka
- pieczywo
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. W dużym naczyniu gotujemy bulion z warzywami, aż do momentu wrzenia. Następnie dodajemy do niego zawartość patelni i pomidory z puszki. W momencie, gdy warzywa w garnku będą już miękkie to całość blendujemy.
2. Następnie na blachę z piekarnika wykładamy drobno pokrojone kawałki pieczywa i zapiekamy je, aż do momentu gdy się zarumienią i będą chrupiące. Krem pomidorowy podajemy na talerzu ze świeżo posiekaną pietruszką, a wierzch posypujemy garścią grzanek.