Składniki na 4 porcje: - 2 jajka, - 2 żółtka, - 75 g cukru, - skórka starta z jednej cytryny i sok z 1 cytryny, - 100 ml wytrawnego szampana, - szczypta soli, - 2 francuskie biszkopty (np. Roses de Reimes), - łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Jajko rozdzielić. Białko odstawić w zimne miejsce. 1 jajko i 3 żółtka ubijać z cukrem i skórką cytrynową w gorącej kąpieli przy pomocy robota kuchennego przez ok. 7 minut (na białą kremową masę). Stopniowo dodać wino i sok z cytryny, nadal ubijać aż objętość kremu zwiększy się dwukrotnie. Następnie ubijać w zimnej kąpieli. Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do kremu. Nakładać do salaterek. Posypać poruszonymi biszkoptami i cukrem pudrem. Czas przygotowania: 25 minut Jedna porcja zawiera: 840 kJ/201 kcal