Reklama

Reklama

Krem szpinakowy z jogurtem i łososiem

Szpinaku nigdy dość!

Składniki:

  • 30 dag liści szpinaku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 plasterek wędzonego łososia
  • 1 cebula
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała cytryna
  • sól, pieprz
  • starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, duś 2 min, zdejmij z ognia. Przełóż do rondla, dodaj bulion i 200 ml wody, zmiksuj.

Reklama

2. Ogórek pokrój w kostkę. Koperek opłucz, odłóż gałązkę, resztę posiekaj. Przygotowane składniki dodaj do kremu szpinakowego, gotuj 5 min.

3. Cytrynę sparz wrzątkiem, osusz, przekrój na połowę, odetnij jeden plasterek. Z reszty wyciśnij sok. Plasterek przetnij na pół. Łososia i półplasterki cytryny nabij na patyczek do szaszłyków, obłóż koperkiem.

4. Zupę ponownie zmiksuj. Przypraw na dość pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą) i sokiem z cytryny.

5. Zupę przelej na talerz, na środek nałóż jogurt, 2-3 razy zamieszaj łyżką, by powstała spiralka. Na brzegu talerza ułóż szaszłyk z łososiem. Krem jedz lekko przestudzony.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje