Krem warzywny

Krem warzywny możesz podać dziecku, które skończyło 6. miesięcy. Z pewnością mu posmakuje.

Taka zupa jest smaczna i sycąca
Taka zupa jest smaczna i sycąca 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 małej marchewki
  • plasterek kabaczka
  • 1/2 ziemniaka
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
  • 1/2 żółtka

Przygotowanie:

1. Marchew i ziemniak umyj, obierz, pokrój i włóż do 200 ml wrzątku.

2. Kabaczek umyj, obierz ze skórki, usuń pestki. Pokrój na mniejsze kawałki i gotuj razem z pozostałymi warzywami do miękkości.

3. Jajko sparz i ugotuj. Oddziel żółtko od białka. Dodaj pół żółtka do ugotowanych warzyw.

4. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na jednolitą papkę.

5. Do dania dodaj oliwę z oliwek lub masło, a następnie ponownie zagotuj warzywną papkę.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas