Krem warzywny
Krem warzywny możesz podać dziecku, które skończyło 6. miesięcy. Z pewnością mu posmakuje.
Składniki:
- 1/2 małej marchewki
- plasterek kabaczka
- 1/2 ziemniaka
- łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- 1/2 żółtka
Przygotowanie:
1. Marchew i ziemniak umyj, obierz, pokrój i włóż do 200 ml wrzątku.
2. Kabaczek umyj, obierz ze skórki, usuń pestki. Pokrój na mniejsze kawałki i gotuj razem z pozostałymi warzywami do miękkości.
3. Jajko sparz i ugotuj. Oddziel żółtko od białka. Dodaj pół żółtka do ugotowanych warzyw.
4. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na jednolitą papkę.
5. Do dania dodaj oliwę z oliwek lub masło, a następnie ponownie zagotuj warzywną papkę.