Krem warzywny z żółtkiem
Po 7. miesiącu życia możesz podać swojemu dziecku krem warzywny z żółtkiem.
Składniki:
- 1/2 ziemniaka
- 2-3 różyczki brokułów
- 1/2 żółtka jaja kurzego
- łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Ziemniaka umyj, obierz ze skórki i ponownie opłucz.
2. Brokuły dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
3. Warzywa włóż do 200 ml wrzątku i ugotuj do miękkości.
4. Jajko umyj, sparz, ugotuj w osobnym naczyniu. Gdy ostygnie, obierz ze skorupki.
5. Oddziel żółtko od białka. Pół żółtka rozgnieć na miazgę.
6. Żółtko dodaj do ugotowanych warzyw i wszystko zmiksuj.
7. Do przecieru warzywnego dodaj masło lub oliwę z oliwek i ponownie zagotuj danie.