Krem z białych warzyw
Pyszna i pożywna zupa

Składniki
- 1 mały kalafior
- 2–3 ziemniaki
- kawałek (ok. 20 dag) selera korzeniowego
- 2 łyżeczki masła
- 1 cebula
- biała część pora (ok. 5 cm)
- 2 ząbki czosnku
- 3 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
- 1 łyżka startego chrzanu
- sól, mielony kolorowy pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki oraz kawałek selera obierz, umyj, pokrój. Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Por oczyść, potnij na kawałki. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, por oraz czosnek. Smaż ok. 5 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie zrumienią się. Dodaj kalafior, seler oraz ziemniaki. Zalej bulionem i mlekiem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 15-20 minut. Wszystkie składniki zmiksuj. Dolej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem i chrzanem. Podgrzej. Zupę podawaj z bagietką. Udekoruj, np. natką i szczypiorkiem.