Reklama

Reklama

Krem z białych warzyw

Pyszna i pożywna zupa

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 2–3 ziemniaki
  • kawałek (ok. 20 dag) selera korzeniowego
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 cebula
  • biała część pora (ok. 5 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • sól, mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki oraz kawałek selera obierz, umyj, pokrój. Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Por oczyść, potnij na kawałki. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, por oraz czosnek. Smaż ok. 5 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie zrumienią się. Dodaj kalafior, seler oraz ziemniaki. Zalej bulionem i mlekiem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 15-20 minut. Wszystkie składniki zmiksuj. Dolej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem i chrzanem. Podgrzej. Zupę podawaj z bagietką. Udekoruj, np. natką i szczypiorkiem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje