Reklama

Reklama

Krem z dyni i marchewki

Pyszny krem, banalny do przygotowania. Jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Idealny na jesienne chłody!

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 skrzydło z indyka
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 10 dag dyni bez skórki
  • 2 małe ziemniaki lub 1 duży
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:

1. Skrzydło indyka opłucz, zalej w garnku litrem wody. Dodaj szczyptę soli, doprowadź do wrzenia. Usuń ewentualną szumowinę. 

2. Marchewki oczyść, opłucz, pokrój w kostkę lub w plasterki. Oczyść korzeń pietruszki. Wrzuć w całości do garnka z indykiem. Dodaj marchewkę, gotuj 30 minut. W tym czasie miąższ dyni oraz obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Wrzuć do zupy, gotuj razem jeszcze 15 minut. 

3. Usuń z zupy skrzydło indyka i korzeń pietruszki. Wlej słodką śmietankę. Zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą, gałką muszkatołową, imbirem i pieprzem. Jeśli chcesz, posyp gotowe danie pestkami słonecznika lub dyni.

Reklama

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: krem | zupa krem | Krem z dyni i marchewki | Dynie | marchewka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy