Krem z dyni i marchewki
Pyszny krem, banalny do przygotowania. Jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Idealny na jesienne chłody!

Składniki
- 1 skrzydło z indyka
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 10 dag dyni bez skórki
- 2 małe ziemniaki lub 1 duży
- gałka muszkatołowa
- imbir
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki słodkiej śmietanki
50 min
4 porcji
Sposób przygotowania:
1. Skrzydło indyka opłucz, zalej w garnku litrem wody. Dodaj szczyptę soli, doprowadź do wrzenia. Usuń ewentualną szumowinę.
2. Marchewki oczyść, opłucz, pokrój w kostkę lub w plasterki. Oczyść korzeń pietruszki. Wrzuć w całości do garnka z indykiem. Dodaj marchewkę, gotuj 30 minut. W tym czasie miąższ dyni oraz obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Wrzuć do zupy, gotuj razem jeszcze 15 minut.
3. Usuń z zupy skrzydło indyka i korzeń pietruszki. Wlej słodką śmietankę. Zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą, gałką muszkatołową, imbirem i pieprzem. Jeśli chcesz, posyp gotowe danie pestkami słonecznika lub dyni.