Krem z dyni i marchewki

Pyszny krem, banalny do przygotowania. Jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Idealny na jesienne chłody!

Krem z dyni i marchewki
Krem z dyni i marchewki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Skrzydło indyka opłucz, zalej w garnku litrem wody. Dodaj szczyptę soli, doprowadź do wrzenia. Usuń ewentualną szumowinę. 

2. Marchewki oczyść, opłucz, pokrój w kostkę lub w plasterki. Oczyść korzeń pietruszki. Wrzuć w całości do garnka z indykiem. Dodaj marchewkę, gotuj 30 minut. W tym czasie miąższ dyni oraz obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Wrzuć do zupy, gotuj razem jeszcze 15 minut. 

3. Usuń z zupy skrzydło indyka i korzeń pietruszki. Wlej słodką śmietankę. Zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą, gałką muszkatołową, imbirem i pieprzem. Jeśli chcesz, posyp gotowe danie pestkami słonecznika lub dyni.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas