Krem z groszku
Lekka ale sycąca zupa

Składniki
- 1/3 szklanki oliwy
- 3 szalotki
- posiekane ząbek czosnku
- posiekany mała sałata rzymska
- umyta i posiekana łyżeczka skórki startej z cytryny
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 szklanki zielonego groszku
- posiekane zioła do posypania
4 osób
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej w rondlu 1/4 szklanki oliwy. Dodaj szalotki i smaż, mieszając, aż zmiękną (5 minut). Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Następnie wrzuć sałatę. Smaż 3-4 minuty, aby listki zmiękły. Dodaj skórkę cytrynową. 2. Wlej do rondla z warzywami bulion, zagotuj, po czym wrzuć groszek. Gotuj 3-4 minuty (groszek musi być miękki). 3. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę polaną resztą oliwy, posypaną ziołami.