Krem z maślanki

Z kuchni Południowego Tyrolu.

fot. Südtirol Marketing
fot. Südtirol Marketingmateriały prasowe

- 1 i 1/2 listka żelatyny namoczonego w zimnej wodzie,
- 130 ml maślanki,
- 50 g cukru pudru,
- sok z połowy cytryny,
- 100 ml śmietany

Przygotowanie:

Listki żelatyny odcisnąć i rozpuścić w niewielkiej ilości serwatki podgrzewanej na parze. Pozostałą ilość serwatki odlać do odrębnego naczynia, dodać cukier puder i sok z cytryny, wymieszać i wlać do rozpuszczonej żelatyny. Ubić śmietanę i dodać do kremu z serwatki. Wlać krem do foremek uprzednio przepłukanych zimną wodą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przełożyć krem z foremek na talerzyki.

Wskazówki i rekomendacje

Podawać z malinami i prażonymi migdałami. Zamiast serwatki można użyć jogurtu naturalnego.
Źródło: Südtirol Marketing