Krem z zielonego groszku

Medycyna ludowa uważała groszek za warzywo antykoncepcyjne - współczesne badania potwierdzają takie jego właściwości. Ponadto zielony groszek jest lekkostrawny i sycący, a co najważniejsze bogaty w składniki odżywcze.

Zupa z zielonego groszku jest sycąca, a zarazem lekkostrawna.
Zupa z zielonego groszku jest sycąca, a zarazem lekkostrawna. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • puszka zielonego groszku lub 30 dkg świeżego
  • 2 szklanki wody
  • marchewka
  • masło
  • wywar z rosołu
  • sól
  • pieprz
  • słodka śmietana
  • koperek

Sposób przygotowania:

Wodę zagotowujemy z solą i wywarem z rosołu. Obieramy marchew, płuczemy, ścieramy na tarce, dodajemy do wywaru, gotujemy 5 minut i wsypujemy groszek, gotujemy kolejne 2 minuty. Nieco studzimy, wszystko miksujemy, doprawiamy masłem, solą, pieprzem i dodajemy słodką śmietanę.

Wierzch posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy na gorąco z bezglutenowym groszkiem ptysiowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas