Krem z zielonego groszku
Medycyna ludowa uważała groszek za warzywo antykoncepcyjne - współczesne badania potwierdzają takie jego właściwości. Ponadto zielony groszek jest lekkostrawny i sycący, a co najważniejsze bogaty w składniki odżywcze.
Składniki:
- puszka zielonego groszku lub 30 dkg świeżego
- 2 szklanki wody
- marchewka
- masło
- wywar z rosołu
- sól
- pieprz
- słodka śmietana
- koperek
Sposób przygotowania:
Wodę zagotowujemy z solą i wywarem z rosołu. Obieramy marchew, płuczemy, ścieramy na tarce, dodajemy do wywaru, gotujemy 5 minut i wsypujemy groszek, gotujemy kolejne 2 minuty. Nieco studzimy, wszystko miksujemy, doprawiamy masłem, solą, pieprzem i dodajemy słodką śmietanę.
Wierzch posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy na gorąco z bezglutenowym groszkiem ptysiowym.