Krem ze szparagów - dla zakochanych
Szef kuchni na walentynkową kolację poleca krem z białych szparagów z wędzoną kaczką, bazylią i pianką truflową. "Szparagi to nie tylko znane od stuleci afrodyzjaki" - mówi szef kuchni Janusz Korzyński i podaje przepis na zupę.
"Szparagi to nie tylko znane od stuleci afrodyzjaki, ale również zdrowe i niezwykle smaczne warzywa, po które warto sięgać każdego dnia" - mówi Janusz Korzyński, szef kuchni i specjalista kuchni fusion.
Janusz Korzyński zdradza przepis na krem z białych szparagów z wędzoną kaczką, bazylią i pianką truflową.
Składniki potrzebne do przygotowania jednej porcji:
- 100 g białych szparagów w zalewie
- 20 ml białego wina
- 250 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
- 1 cebulę
- 30 g pietruszki
- 20 g selera
- 40 g ziemniaków
- 30 ml śmietany 36 proc.
- 30 gram wędzonej kaczki
- 200 ml mleka
- 2 łyżki pasty truflowej
- łyżeczka lecytyny
- 2-3 listki bazylii
- oliwa ziołowa do smaku
Jak zrobić zupę krem ze szparagów? Cebulę, ziemniaki, selera i pietruszkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Całość podsmażamy na złocisty kolor i dodajemy szparagi. Warzywa zalewamy białym winem. Gdy alkohol lekko odparuje, dolewamy bulion warzywny i całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dolewamy śmietankę, a także doprawiamy solą i pieprzem. Zupę blendujemy i przecedzamy przez sito.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie dodatków do kremu ze szparagów. Wędzoną kaczkę kroimy w julienne - czyli długie i cienkie słupki - i podsmażamy na patelni pod koniec dodając syrop balsamiczny. Mleko i pastę truflową wlewamy do garnuszka, podgrzewamy do temperatury 55 st. oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy lecytynę i blenderkiem podbijamy pianę i odstawiamy na 20 sekund.
Gdy wszystkie składniki zupy są już odpowiednio przyszykowane, nalewamy zupę na talerz, wkładamy podsmażoną kaczkę, na brzegu układamy piankę i dekorujemy listkami bazylii. Całość polewamy kilkoma kroplami ziołowej oliwy.