Krem ze szparagów - dla zakochanych

Szef kuchni na walentynkową kolację poleca krem z białych szparagów z wędzoną kaczką, bazylią i pianką truflową. "Szparagi to nie tylko znane od stuleci afrodyzjaki" - mówi szef kuchni Janusz Korzyński i podaje przepis na zupę.

Krem ze szparagów może być afrodyzjakiem
Krem ze szparagów może być afrodyzjakiem123RF/PICSEL

"Szparagi to nie tylko znane od stuleci afrodyzjaki, ale również zdrowe i niezwykle smaczne warzywa, po które warto sięgać każdego dnia" - mówi Janusz Korzyński, szef kuchni i specjalista kuchni fusion.

Janusz Korzyński zdradza przepis na krem z białych szparagów z wędzoną kaczką, bazylią i pianką truflową.

Składniki potrzebne do przygotowania jednej porcji:

  • 100 g białych szparagów w zalewie
  • 20 ml białego wina
  • 250 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebulę
  • 30 g pietruszki
  • 20 g selera
  • 40 g ziemniaków
  • 30 ml śmietany 36 proc.
  • 30 gram wędzonej kaczki
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki pasty truflowej
  • łyżeczka lecytyny
  • 2-3 listki bazylii
  • oliwa ziołowa do smaku


Jak zrobić zupę krem ze szparagów? Cebulę, ziemniaki, selera i pietruszkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Całość podsmażamy na złocisty kolor i dodajemy szparagi. Warzywa zalewamy białym winem. Gdy alkohol lekko odparuje, dolewamy bulion warzywny i całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dolewamy śmietankę, a także doprawiamy solą i pieprzem. Zupę blendujemy i przecedzamy przez sito.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie dodatków do kremu ze szparagów. Wędzoną kaczkę kroimy w julienne - czyli długie i cienkie słupki - i podsmażamy na patelni pod koniec dodając syrop balsamiczny. Mleko i pastę truflową wlewamy do garnuszka, podgrzewamy do temperatury 55 st. oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy lecytynę i blenderkiem podbijamy pianę i odstawiamy na 20 sekund.

Gdy wszystkie składniki zupy są już odpowiednio przyszykowane, nalewamy zupę na talerz, wkładamy podsmażoną kaczkę, na brzegu układamy piankę i dekorujemy listkami bazylii. Całość polewamy kilkoma kroplami ziołowej oliwy.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas