Kremowa tarta truskawkowo-migdałowa
Uwielbiam przygotowywać ten rozkoszny wiosenny deser na szczególne okazje - nigdy byś nie zgadła, że kremowa konsystencja to zasługa orzechów nerkowca, a nie nabiału - pisze Jolene Hart w książce "Eat Pretty. Jedz i bądź piękna".

Składniki na 10-12 porcji:
Składniki
na spód:
- 1½ szklanki/130 g mączki migdałowej
- ¼ szklanki/45 g ciemnej czekolady połamanej na kawałki (minimum 70 procent kakao)
- ⅔ szklanki/110 g daktyli bez pestek
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
Składniki
na nadzienie:
- 2½ szklanki/225 g surowych orzechów nerkowca moczonych w wodzie przez 4 godziny
- 2½ szklanki/280 g truskawek
- ⅔ szklanki/150 g roztopionego oleju kokosowego
- ¼ szklanki/60 ml czystego syropu klonowego
- 3 krople stewii w płynie
- ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
- niecałe ½ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie spodu:
W robocie kuchennym połącz mączkę migdałową, czekoladę, daktyle, sól i cynamon. Miksuj pulsacyjnie, aż składniki będą z grubsza wymieszane. Wyłóż formę o średnicy 23 cm papierem do pieczenia, zostawiając trochę wystającego papieru po obu stronach, byś mogła potem łatwo podnieść tartę. Mocno dociśnij mieszankę migdałowo-czekoladową do spodu i boków formy. Wstaw do zamrażarki na czas przygotowania nadzienia.
Przygotowanie nadzienia:
Odcedź i przepłucz namoczone orzechy nerkowca. W robocie kuchennym zmiksuj orzechy nerkowca, truskawki, roztopiony olej kokosowy, syrop klonowy i stewię, aż uzyskasz gruboziarniste purée. Dodaj ekstrakt migdałowy i sól, potem miksuj, aż uzyskasz zupełnie gładką masę.
Przelej nadzienie na schłodzony spód. Włóż tartę z powrotem do zamrażarki na co najmniej 3 godziny lub na całą noc, aż będzie dobrze schłodzona i twarda. Aby wyjąć tartę z formy, oddziel ją gorącym nożem od boków i chwyć za krawędzie papieru do pieczenia, by przenieść deser na talerz. Przed pokrojeniem na kawałki i podaniem rozmrażaj przez co najmniej 2 godziny w lodówce.
Przepis pochodzi z książki Jolene Hart "Eat Pretty. Jedz i bądź piękna". Wydawnictwo Znak. Premiera: 11 stycznia 2017
