Kremowa zupa pachnąca wędzonką
Smaczna i sycąca
Sposób przygotowania
1. Ryby podziel na kawałki, usuwając skórę, ości i kręgosłup. Odłóż kilka najładniejszych kawałków. Podgrzej bulion, gdy zacznie wrzeć - wrzuć obraną rybę. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem.
2. Ziemniaki i por obierz, umyj. Pokrój na niewielkie kawałki i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Podsmaż, uważając, bo por łatwo się przypala. Po 3-4 minutach warzywa włóż do gotującej się zupy. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj chrzan i kukurydzę. Zmiksuj na gładki krem i dosól do smaku. Gotuj parę minut.
3. W miseczce wymieszaj śmietanę z żółtkiem. Energicznie mieszając, wlej kilka łyżek zupy - śmietana musi się zagrzać. Wlej ją cienkim strumieniem z powrotem do zupy. Wymieszaj i podgrzej na małym ogniu. Zupa powinna odrobinę się zagęścić.
4. Miseczki do zupy przelej wrzątkiem. Nalej po porcji zupy. Na wierzchu ułóż kilka kawałków ryby, udekoruj koperkiem i polej odrobiną oliwy. Podawaj np. z grzankami serowo-czosnkowymi: podpieczone kromki bułki natrzyj ząbkiem czosnku i posyp startym parmezanem.