Kremowa zupa po włosku
Pyszna i sycąca.

Składniki
- 6–7 ziemniaków
- 7 szkl. bulionu
- 1 pietruszka
- kawałek (ok. 10 dag) selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 szkl. śmietany 12 proc.
- 10 dag szynki dojrzewającej albo bekonu w plasterkach
- 4 łyżki grubych wiórków parmezanu
- sól, kolorowy pieprz
- świeży rozmaryn do dekoracji
6 porcji
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na maśle. Dołóż pokrojone warzywa, smaż jeszcze chwilę. Zalej bulionem. Gotuj ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. 2. Szynkę (ew. bekon) wysmaż na chrupko na suchej patelni. Zupę przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj ze śmietaną. Zmiksuj. Rozlej do miseczek. Do każdej włóż wędlinę. Posyp wiórkami parmezanu i grubo utłuczonym kolorowym pieprzem. Udekoruj rozmarynem.