Kremowa zupa z groszku
Aksamitna!
Składniki:
- 15 dag ziemniaków
- 2 szalotki
- 2 łyżki masła
- 30 dag mrożonego zielonego groszku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 15 dag śmietany kremówki
- kilka gałązek mięty
- sól biały pieprz;
- Na grzanki: 4 kromki chleba tostowego, 2 łyżki oliwy albo masła
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Szalotki obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć ziemniaki oraz szalotki, warzywa podsmaż, ciągle mieszając. Dodaj groszek (bez wcześniejszego rozmrażania). Zalej bulionem i śmietaną. Gotuj około 25 minut. Miętę opłucz, trochę zostaw do dekoracji, resztę wrzuć do zupy.
2. Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę na gładko. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Tosty okrój ze skórki, środki pokrój w kosteczkę. Zrumień na rozgrzanej oliwie albo maśle. Krem z groszku rozlej do miseczek. Do każdej porcji wrzuć grzanki. Udekoruj resztą mięty.