Kremowe ciasta
W sam raz do kawy!

Migdałowiec na biszkopcie
Składniki
- na blaty i do nasączenia
- 8 jajek
- 1/2 szkl. cukru
- 10 dag mielonych migdałów
- 2 budynie migdałowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek likieru migdałowego
- na krem
- 40 dag mielonego twarogu
- 2 cukry waniliowe
- 25 dag mascarpone
- po 1/2 szkl. cukru i gęstej kwaśnej śmietany
- 4 łyżki likieru migdałowego
- do posypania
- 5 łyżek zrumienionych i posiekanych migdałów
- 3 łyżki płatków migdałowych
1. Blaty: oddziel żółtka od białek. Białka ubij, powoli dosypując 1/2 szkl. cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami. Mielone migdały oraz proszek budyniowy wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Ciasto wymieszaj łyżką. Rozsmaruj na spodzie blachy (30 x 38 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz przez 35 minut w 200 st. C.
2. Wystudź, rozetnij na 3 blaty. Każdy skrop 2 łyżkami likieru. Krem: twaróg utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i likierem. Dodaj serek mascarpone i ubij. Blaty przełóż kremem. Posyp posiekanymi migdałami i płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na 3 godz. Udekoruj stopioną czekoladą.

Przekładaniec śmietanowy
Składniki
- 1 kostka masła
- 1 szkl. cukru
- 4 cukry waniliowe
- 4 jajka
- 2 i 1/3 szkl. mąki
- 2 łyżeczki
- proszku do pieczenia
- 12 łyżek kawy cappuccino w proszku
- 5 łyżek mleka
- 3 szkl. śmietany kremówki
- 2 łyżki likieru migdałowego;
- kakao do oprószenia
1. Masło utrzyj z cukrem i 1 cukrem waniliowym. Wbij jajka. Rozpuść 2 łyżki kawy w 2-3 łyżkach wrzątku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko i kawę. Wymieszaj mikserem. Blachę (30 x 30 cm) wyłóż pergaminem Nałóż ciasto. Piecz 40 min w 175 st. C. Wystudź, rozetnij na 3-4 placki.
2. Rozpuść 4 łyżki kawy w 1/2 szkl. wrzątku, dodaj 1 cukier waniliowy, wystudź. Śmietanę ubij z likierem, dwoma cukrami waniliowymi i resztą kawy. Blaty skrop ponczem kawowym i przełóż kremem śmietanowym. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Posyp kakao.