Kremowe ciasta

W sam raz do kawy!

Ciasto migdałowe
Ciasto migdałowe123RF/PICSEL

Migdałowiec na biszkopcie

Składniki

- na blaty i do nasączenia

  • 8 jajek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 2 budynie migdałowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek likieru migdałowego

- na krem

  • 40 dag mielonego twarogu
  • 2 cukry waniliowe
  • 25 dag mascarpone
  • po 1/2 szkl. cukru i gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki likieru migdałowego

- do posypania

  • 5 łyżek zrumienionych i posiekanych migdałów
  • 3 łyżki płatków migdałowych

1. Blaty: oddziel żółtka od białek. Białka ubij, powoli dosypując 1/2 szkl. cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami. Mielone migdały oraz proszek budyniowy wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Ciasto wymieszaj łyżką. Rozsmaruj na spodzie blachy (30 x 38 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz przez 35 minut w 200 st. C. 

2. Wystudź, rozetnij na 3 blaty. Każdy skrop 2 łyżkami likieru. Krem: twaróg utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i likierem. Dodaj serek mascarpone i ubij. Blaty przełóż kremem. Posyp posiekanymi migdałami i płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na 3 godz. Udekoruj stopioną czekoladą.

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Przekładane ciasto
Przekładane ciasto 123RF/PICSEL

Przekładaniec śmietanowy

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. cukru
  • 4 cukry waniliowe
  • 4 jajka
  • 2 i 1/3 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki
  • proszku do pieczenia
  • 12 łyżek kawy cappuccino w proszku
  • 5 łyżek mleka
  • 3 szkl. śmietany kremówki
  • 2 łyżki likieru migdałowego;
  • kakao do oprószenia

1. Masło utrzyj z cukrem i 1 cukrem waniliowym. Wbij jajka. Rozpuść 2 łyżki kawy w 2-3 łyżkach wrzątku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko i kawę. Wymieszaj mikserem. Blachę (30 x 30 cm) wyłóż pergaminem Nałóż ciasto. Piecz 40 min w 175 st. C. Wystudź, rozetnij na 3-4 placki. 

2. Rozpuść 4 łyżki kawy w 1/2 szkl. wrzątku, dodaj 1 cukier waniliowy, wystudź. Śmietanę ubij z likierem, dwoma cukrami waniliowymi i resztą kawy. Blaty skrop ponczem kawowym i przełóż kremem śmietanowym. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Posyp kakao.

Galaretkowa masa do przekładania wafliInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?