Kremowe półksiężyce
Serek mascarpone rozgnieć widelcem z twarogiem.
Składniki na 4-5 porcji:
Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej + do podsypywania
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- ciepłe mleko
- sól
Nadzienie:
- 15 dag tłustego twarogu
- 15 dag serka mascarpone
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- 2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
Do dekoracji:
- 30 dag sezonowych owoców, np. truskawek
- 3-4 łyżki cukru żelującego
- gęsta śmietana
Sposób przygotowania:
1. Serek mascarpone rozgnieć widelcem z twarogiem. Dodaj żółtko i cukier. Wsyp listki mięty i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki.
2. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj żółtka. Masło roztop i wlej do mąki. Mieszaj składniki, dolewając ciepłe mleko, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj je cienko i wytnij kółka. Nałóż po łyżeczce farszu i sklej, formując ozdobną falbankę. Gotuj 4 minuty w osolonym wrzątku.
3. Owoce umyj, oczyść i pokrój drobno (zostaw kilka do dekoracji). Zagotuj je z cukrem żelującym. Gdy sos zgęstnieje, polej pierogi. Udekoruj śmietaną i owocami.
Czas przygotowania: ok. 70 minut