Kremowe zupy z klopsikami
Uwielbiamy je, bo są pyszne, delikatne, pełne cennych wartości odżywczych i jednocześnie można się nimi najeść do syta.

Paprykowo-pomidorowa
Składniki
- 4 czerwone papryki
- 2 puszki pomidorów
- 3 małe ziemniaki
- 40 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 tost
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- sos chili słodko-kwaśny
Sposób przygotowania
Papryki upiecz (około 50 minut w 180°C). Odstaw pod przykryciem na 15-20 minut, potem obierz i oczyść. Tost namocz w zimnej wodzie, odciśnij. Połącz z mięsem i jajkiem. Masę mięsną przypraw musztardą, solą i pieprzem. Uformuj z niej małe kuleczki. Gotuj je w lekko posolonej wodzie ok. 10-12 minut od momentu wypłynięcia. Ziemniaki obierz, pokrój, gotuj 10 minut w małej ilości wody. Dodaj pomidory i paprykę. Gotuj 10 minut. Zupę zmiksuj. Przypraw solą i sosem chili. Włóż klopsiki. Podgrzej.

Cytrynowa na bulionie
Składniki
- 40 dag mięsa mielonego z indyka
- 1/2 szkl. ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki kaszy manny
- 6 szkl. bulionu drobiowego
- 4 jajka
- sok z 2 cytryn
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso połącz z ryżem, czosnkiem, cebulą, 1 jajkiem i kaszką. Dopraw pieprzem i solą. Uformuj klopsiki. Bulion zagotuj, włóż klopsiki gotuj je ok. 15 minut. Klopsiki wyjmij. Bulion zostaw na ogniu. Pozostałe jajka ubij na pianę. Dolej sok z cytryn i 1 łyżkę zimnej wody. Nie przerywając ubijania, wlej 1 łyżkę wazową gorącego bulionu, po chwili następną. Garnek z bulionem zdejmij z ognia, cienkim strumieniem wlej masę jajeczno- -cytrynową. Włóż klopsiki. Udekoruj, np. posiekaną natką.