Kremowe zupy z klopsikami
Uwielbiamy je, bo są pyszne, delikatne, pełne cennych wartości odżywczych i jednocześnie można się nimi najeść do syta.
Paprykowo-pomidorowa
Sposób przygotowania
Papryki upiecz (około 50 minut w 180°C). Odstaw pod przykryciem na 15-20 minut, potem obierz i oczyść. Tost namocz w zimnej wodzie, odciśnij. Połącz z mięsem i jajkiem. Masę mięsną przypraw musztardą, solą i pieprzem. Uformuj z niej małe kuleczki. Gotuj je w lekko posolonej wodzie ok. 10-12 minut od momentu wypłynięcia. Ziemniaki obierz, pokrój, gotuj 10 minut w małej ilości wody. Dodaj pomidory i paprykę. Gotuj 10 minut. Zupę zmiksuj. Przypraw solą i sosem chili. Włóż klopsiki. Podgrzej.
Cytrynowa na bulionie
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso połącz z ryżem, czosnkiem, cebulą, 1 jajkiem i kaszką. Dopraw pieprzem i solą. Uformuj klopsiki. Bulion zagotuj, włóż klopsiki gotuj je ok. 15 minut. Klopsiki wyjmij. Bulion zostaw na ogniu. Pozostałe jajka ubij na pianę. Dolej sok z cytryn i 1 łyżkę zimnej wody. Nie przerywając ubijania, wlej 1 łyżkę wazową gorącego bulionu, po chwili następną. Garnek z bulionem zdejmij z ognia, cienkim strumieniem wlej masę jajeczno- -cytrynową. Włóż klopsiki. Udekoruj, np. posiekaną natką.