Kremowe zupy z klopsikami

Uwielbiamy je, bo są pyszne, delikatne, pełne cennych wartości odżywczych i jednocześnie można się nimi najeść do syta.

Zupa paprykowa z klopsami
Zupa paprykowa z klopsami123RF/PICSEL

Paprykowo-pomidorowa

Sposób przygotowania

Papryki upiecz (około 50 minut w 180°C). Odstaw pod przykryciem na 15-20 minut, potem obierz i oczyść. Tost namocz w zimnej wodzie, odciśnij. Połącz z mięsem i jajkiem. Masę mięsną przypraw musztardą, solą i pieprzem. Uformuj z niej małe kuleczki. Gotuj je w lekko posolonej wodzie ok. 10-12 minut od momentu wypłynięcia. Ziemniaki obierz, pokrój, gotuj 10 minut w małej ilości wody. Dodaj pomidory i paprykę. Gotuj 10 minut. Zupę zmiksuj. Przypraw solą i sosem chili. Włóż klopsiki. Podgrzej.

Zupa z mięsem
Zupa z mięsem123RF/PICSEL

Cytrynowa na bulionie

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso połącz z ryżem, czosnkiem, cebulą, 1 jajkiem i kaszką. Dopraw pieprzem i solą. Uformuj klopsiki. Bulion zagotuj, włóż klopsiki gotuj je ok. 15 minut. Klopsiki wyjmij. Bulion zostaw na ogniu. Pozostałe jajka ubij na pianę. Dolej sok z cytryn i 1 łyżkę zimnej wody. Nie przerywając ubijania, wlej 1 łyżkę wazową gorącego bulionu, po chwili następną. Garnek z bulionem zdejmij z ognia, cienkim strumieniem wlej masę jajeczno- -cytrynową. Włóż klopsiki. Udekoruj, np. posiekaną natką.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas