Kremówka z budyniem
Przepis na pyszne, tradycyjne ciasto. W mig znika ze stołu!

Składniki
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki budyniu śmietankowego
- 120 g masła
- 500 ml śmietany 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru + do posypania wierzchu
- 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Ciasto francuskie rozwinąć ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - każdą warstwę na osobnej blaszce.
Nakłuć widelcem i piec najpierw jedno, potem drugie w 200 stopniach przez około 15 min. Ostudzić.Do garnka wlać dwie szklanki mleka, dodać cukier i zagotować.
Wymieszać pozostałą część mleka z żółtkami, budyniem oraz mąką pszenną. Zmiksować, by dokładnie się rozprowadziły. Uzyskaną mieszaninę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać. Gdy osiągnie gęstą konsystencję odstawić do wystudzenia.Miękkie masło pokroić na kawałki, wrzucić do miski i ucierać mikserem. Gdy masa będzie puszysta dodawać porcjami wystudzony budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowy krem wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie go rozsmarowując.Śmietankę kremówkę 36 proc. ubić mikserem z cukrem pudrem.
Bitą śmietanę rozsmarowujemy na budyniu i przykryć drugim płatem ciasta.