Kremówka z budyniem
Przepis na pyszne, tradycyjne ciasto. W mig znika ze stołu!
Sposób przygotowania
Ciasto francuskie rozwinąć ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - każdą warstwę na osobnej blaszce.
Nakłuć widelcem i piec najpierw jedno, potem drugie w 200 stopniach przez około 15 min. Ostudzić.
Do garnka wlać dwie szklanki mleka, dodać cukier i zagotować.
Wymieszać pozostałą część mleka z żółtkami, budyniem oraz mąką pszenną. Zmiksować, by dokładnie się rozprowadziły. Uzyskaną mieszaninę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać. Gdy osiągnie gęstą konsystencję odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło pokroić na kawałki, wrzucić do miski i ucierać mikserem. Gdy masa będzie puszysta dodawać porcjami wystudzony budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowy krem wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie go rozsmarowując.
Śmietankę kremówkę 36 proc. ubić mikserem z cukrem pudrem.
Bitą śmietanę rozsmarowujemy na budyniu i przykryć drugim płatem ciasta.