Reklama

Reklama

Kremówka z budyniem

Przepis na pyszne, tradycyjne ciasto. W mig znika ze stołu!

Składniki

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki budyniu śmietankowego
  • 120 g masła
  • 500 ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru + do posypania wierzchu
  • 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozwinąć ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - każdą warstwę na osobnej blaszce. 

Reklama

Nakłuć widelcem i piec najpierw jedno, potem drugie w 200 stopniach przez około 15 min. Ostudzić.

Do garnka wlać dwie szklanki mleka, dodać cukier i zagotować.

Wymieszać pozostałą część mleka z żółtkami, budyniem oraz mąką pszenną. Zmiksować, by dokładnie się rozprowadziły. Uzyskaną mieszaninę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać. Gdy osiągnie gęstą konsystencję odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło pokroić na kawałki, wrzucić do miski i ucierać mikserem. Gdy masa będzie puszysta dodawać porcjami wystudzony budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowy krem wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie go rozsmarowując.

Śmietankę kremówkę 36 proc. ubić mikserem z cukrem pudrem.

Bitą śmietanę rozsmarowujemy na budyniu i przykryć drugim płatem ciasta.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje