Kremówki

Nadesłał Piotr.

Składniki kremu:

1) 50g. kremu w torebkach „Karpatka bez gotowania”,
2) 300 g. mleka,
3) 70 g. masła,
4) 30 g. margaryny Kasia,
5) 50 g. cukru pudru,
6) 290 g. „Kremu śmietankowego dr. Oetkera" w proszku,
7) 240 g. mleka,
8) 50 g. rumu

Przygotowanie kremu:

Bierzemy 70 g. masła i 30 g. margaryny i miksujemy z 50 g. cukru pudru. Następnie do mieszaniny zawierającej 590 g. mleka i 50 g. rumu dodajemy 50g. kremu „Karpatka bez gotowania” oraz 290 g. kremu śmietankowego w proszku, miksujemy, łączymy z kremem maślanym i ponownie miksujemy, wstawiamy do chłodziarki i chłodzimy 4 godziny.

Przygotowanie ciastek:

1) Wykorzystujemy 2/3 mrożonego ciasta francuskiego. Układamy rozmrożone ciasto na blasze posmarowanej masłem i opudrowaną bułką tartą i bardzo gęsto nakłuwamy ciasto widelcem.
2) Pieczemy na blasze posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą przez 15 do 25 minut na kolor złoto-brązowy w temp. 165 ºC z termoobiegiem.
3) Upieczone ciasto kroimy na małe kwadraty wielkości 5 na 8 cm i przekładamy ciasto kremem (na jedno ciastko 4 czubate łyżki kremu).
4) Do uformowania ciastek najlepiej wykorzystać małe foremki od serka homogenizowanego.
5) Gotowe ciastka obficie posypać przez sitko cukrem pudrem.
6) Przechowywać w chłodziarce w niskiej temperaturze.
Otrzymamy 6 małych kremówek

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas