Kremowy kurczak curry
Egzotyka na twoim stole.

Składniki na ok. 4-6 porcji:
- 4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy), - 250 ml śmietany 18 proc., - 2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry), - 1 łyżka kurkumy, - 1 cebula, - 2 ząbki czosnku, - 1 papryczka chilli, - 1/2 -1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, - 3cm drobno posiekanego korzenia imbiru (lub1 łyżeczka sproszkowanego), - 1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego, - 2 łyżeczki startej skórki z limonki (lub cytryny), - 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny), - olej, - sól, pieprz, - zielona papryka, pokrojona w paski, do dekoracji,
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kawałki i posypać solą oraz obficie pieprzem. W misce wymieszać posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok z limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Do miski wrzucić i marynować przez 5 minut kawałki kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać olej i delikatnie zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażyć przez 6-8 minut, kilkukrotnie mieszając, aby nie przywierał. Następnie zmniejszyć ogień i dodać cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Po czym zwiększyć ogień i dodać śmietany i szczyptę soli. Gotować dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Na sam koniec doprawić do smaku (w zależności jak bardzo chcemy, żeby było ostre) pieprzem kajeńskim oraz solą. Podawać z ryżem i udekorować pokrojoną w paski papryką, najlepiej zieloną. Opcjonalnie do kurczaka możemy dodać świeżo posiekane liście kolendry lub/i kilka łyżek mleczka kokosowego. Przygotowanie 40 min.