Kremowy kurczak curry

Egzotyka na twoim stole.

article cover
Foody.pl

Składniki na ok. 4-6 porcji:

- 4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy),
- 250 ml śmietany 18 proc.,
- 2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry),
- 1 łyżka kurkumy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chilli,
- 1/2 -1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
- 3cm drobno posiekanego korzenia imbiru (lub1 łyżeczka sproszkowanego),
- 1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego,
- 2 łyżeczki startej skórki z limonki (lub cytryny),
- 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny),
- olej,
- sól, pieprz,
- zielona papryka, pokrojona w paski, do dekoracji,

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kawałki i posypać solą oraz obficie pieprzem. W misce wymieszać posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok z limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Do miski wrzucić i marynować przez 5 minut kawałki kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać olej i delikatnie zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażyć przez 6-8 minut, kilkukrotnie mieszając, aby nie przywierał. Następnie zmniejszyć ogień i dodać cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Po czym zwiększyć ogień i dodać śmietany i szczyptę soli. Gotować dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Na sam koniec doprawić do smaku (w zależności jak bardzo chcemy, żeby było ostre) pieprzem kajeńskim oraz solą. Podawać z ryżem i udekorować pokrojoną w paski papryką, najlepiej zieloną. Opcjonalnie do kurczaka możemy dodać świeżo posiekane liście kolendry lub/i kilka łyżek mleczka kokosowego.
Przygotowanie 40 min.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas