Kremowy rarytas dla smakoszy włoskiej kuchni. Burrata skrywa wiele niespodzianek
Oprac.: Joanna Leśniak
Z mozzarellą doskonale jest zaznajomiony każdy miłośnik kuchni włoskiej. Czas na bliższe zapoznanie z jej kuzynką. Mowa o burracie, która być może wygląda niepozornie, ale w swoim wnętrzu skrywa pyszną niespodziankę. Jeśli zastanawiasz się, jaką ją podawać, mamy dobre wieści. Smakuje wyśmienicie na zimno w sałatkach, ale też na ciepło jako uzupełnienie dań makaronowych czy domowej pizzy. Podpowiadamy, jak jeść burratę i czego można się po niej spodziewać.
Spis treści:
Burrata — przysmak z Apulii
Położona na południu Włoch Apulia to ojczyzna wielu przysmaków. Zajadać się tam można wyborną focaccią, makaronem orecchiette, zwanym pieszczotliwie kocimi uszkami czy panzerotto, czyli fantazją na temat mariażu pizzy i pieroga, która na długie godziny wypełnia żołądek wyśmienitymi składnikami.
Mimo że historia burraty była dziełem przypadku i nie jest zbyt długa (pierwsze wzmianki na jej temat pojawiły się w pierwszej połowie XX wieku) współcześnie stanowi nie lada rarytas, który nadaje szlachetności każdej potrawie.
Czym jest burrata?
Biała kula przypomina wyglądem dobrze znaną mozzarellę. Prawdziwa magia dzieje się po jej rozkrojeniu. Właśnie wtedy z serowej sakiewki wydobywa się straciatella, czyli gęsta śmietanka ze skrawkami sera. Burrata produkowana jest z krowiego lub bawolego mleka. W procesie jej wytwarzania używa się także śmietany oraz podpuszczki. Konsystencja jest delikatna i kremowa, a smak? W serze można wyczuć słodkawe, maślane nuty. Zresztą nazwa burraty pochodzi od włoskiego słowa "burro" oznaczającego masło.
Jak jeść burratę? Przepisy rodem z Italii
Pomysłów na wykorzystanie burraty w kuchni nie brakuje. Doskonale smakuje podana na chrupiącej grzance i polana hojną porcją oliwy. Bardzo kusząco prezentuje się pizza z burratą, gdy kremowa śmietana niespiesznie rozlewa się po cieście, uzupełniając smak reszty składników.
Ciekawym pomysłem na obiad jest też makaron z burratą lub sałatka idealna na lunch. Zestawienie sera ze świeżymi warzywami pozwoli stworzyć posiłek w iście śródziemnomorskim stylu. Nie musisz martwić się o to, że nie będzie zbyt sycący. Burrata zapewnia daniu treść!
Sałatka z burratą krok po kroku
Tak naprawdę z serem możesz połączyć wszystkie swoje ulubione składniki lub wykorzystać te warzywa, które akurat zostały na kuchennym blacie. Rozwijanie kulinarnej kreatywności jest nie tylko łatwe, ale też wyjątkowo przyjemne. Od czegoś trzeba zacząć, więc w ramach inspiracji skorzystaj z naszego przepisu na sałatkę z burratą.
Składniki:
- ½ burraty,
- garść roszponki lub rukoli,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- kilka listków świeżej bazylii,
- ½ łyżki octu balsamicznego,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatkę? Rukolę lub roszponkę umyj i odciśnij z nadmiaru wody. Umyj także pomidory, następnie możesz przekroić każdą sztukę na pół. Warzywa wrzuć do miski. Dodaj poszarpaną w rękach burratę, posyp liśćmi bazylii i skrop oliwą oraz octem balsamicznym. Przypraw do smaku i gotowe! Podaj ze świeżym pieczywem lub grzanką z masłem czosnkowym.
Czy burrata jest kaloryczna?
Serów nie zalicza się zazwyczaj do zbyt dietetycznych przysmaków. Jak to wygląda z włoskim specjałem? Ile kalorii ma burrata? 100 gramów to około 250 kcal. W celu lepszego zobrazowania możemy powiedzieć, że spalić taką ilość kalorii można na różne sposoby. Dla przykładu wymaga to:
- 50 minut nordic walkingu,
- 35 minut energicznych ćwiczeń na orbitreku,
- 35 minut jazdy na rolkach,
- 30 minut jazdy na rowerze,
- 16 minut wbiegania po schodach.
Weź pod uwagę, że kula burraty zwykle waży więcej niż 100 gramów, dlatego warto łączyć ją z sałatkami, zamiast serwować z bardziej ciężkostrawnymi daniami, jeśli skrupulatnie liczysz przyjmowane kalorie.
Dlaczego warto jeść burratę?
Mimo swojej kaloryczności burrata jedzona z umiarem stanie się cennym uzupełnieniem jadłospisu. Jak wpływa na organizm? Na podkreślenie zasługuje fakt, że burrata stanowi bardzo dobre źródło wapnia. Składnik ten odpowiada za zdrowie kości i zębów, jest niezbędny także dla zachowania prawidłowej krzepliwości krwi. Jego niedobór może objawiać się krwotokami z nosa, bólem mięśni i zaburzeniami rytmu serca — lepiej nie dopuszczaj do takiej sytuacji.
Posiłek, w którym nie brakuje sera, pozwala dostarczyć ciału łatwostrawne i pełnowartościowe białka, które z kolei są dla organizmu materiałem budulcowym. To ważne zwłaszcza podczas rekonwalescencji po urazach. Burrata stanowi też źródło witamin B2 (ryboflawiny) i B12. Biorą udział w przeprowadzaniu procesów materii, budowaniu mocnej odporności, zachowaniu dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Polecamy: