Wakacyjny smak orientu: Libańska sałatka tabbouleh z natką pietruszki
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Popularna na Bliskim Wschodzie, obfitująca w wypełnione witaminami warzywa i zioła. Sałatka tabbouleh, zwana także tabouli, to mieszanka łączących się ze sobą smaków kaszy bulgur, pomidorów, cebuli, pietruszki, mięty oraz oliwy i soku z cytryny. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi oraz wegetariańskimi. Jak przygotować w domu tę najbardziej znaną libańsko-syryjską sałatkę? Podpowiadamy.
Spis treści:
Libańska sałatka tabbouleh - lista zakupów
Prosta, pożywna i dostarczająca sporej ilości witaminy C. Sałatka tabbouleh to idealna propozycja na letni lunch, przekąskę lub mniejszy obiad. W orientalnych restauracjach stanowi element półmisków z meze, czyli różnymi przystawkami. Duża ilość soku z cytryny oraz bardzo drobno pokrojone składniki nadają jej idealnej konsystencji. Podstawowy przepis można wzbogacić m.in. o gotowaną ciecierzycę oraz grillowaną pierś z kurczaka.
Składniki:
- 1-2 duże pęczki świeżej natki pietruszki
- 3 średnie pomidory
- ½ szklanki kaszy bulgur
- 3 gałązki mięty
- ½ średniego ogórka
- ½ zielonej papryki
- 1 mała biała cebula
- wyciśnięty sok z 1 cytryny
- ½ szklanki oliwy
- do smaku: sól, pieprz oraz opcjonalnie sumak
Domowa tabbouleh - przygotowanie
- Z natki pietruszki dokładnie odcinamy gałązki, a liście bardzo drobno siekamy i przekładamy do dużej miski.
- Pomidory kroimy w drobną kostkę, a następnie umieszczamy je sitko i pozostawiamy na ok. 10 minut .W tym czasie nadmiar soków będzie miał szansę odcieknąć.
- Odmierzoną porcję kaszy bulgur wsypujemy do miski i zalewamy pełną szklanką gorącej wody. Doprawiamy szczyptą soli, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy do napęcznienia na 20 minut.
- W międzyczasie kroimy w drobną kostkę ogórka, paprykę oraz cebulę, a listki mięty szatkujemy. Dodajemy razem z pomidorami oraz odcedzoną kaszą bulgur do posiekanej pietruszki.
- Do niewielkiej miseczki lub słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i opcjonalnie szczyptę sumaku. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników, a następnie wlewamy do sałatki.
- Sałatkę tabbouleh mieszamy za pomocą dwóch łyżek. Podajemy jako przystawkę, samodzielne danie lub dodatek do mięs i ryb. Smacznego!
Do czego podawać i jak długo przechowywać tabbouleh?
Mieszanka smaków i aromatów składników w sałatce tabbouleh sprawia, że świetnie komponuje się z pieczonymi i grillowanymi mięsami oraz rybami. Często podaje się ją do falafeli, warzywa na ciepło oraz podgrzanej i miękkiej pity. Duet oliwy oraz soku z cytryny sprawia, że sałatka tabbouleh może być przechowywana w lodówce do dwóch dni. W tym czasie nie straci swojej świeżości. Ważne w przedłużeniu jej trwałości będzie używanie składników o jak najmniejszej zawartości wody. Tabbouleh, czyli arabska sałatka z pietruszki najlepiej smakuje po ok. 30-40 minutach od przygotowania. W tym czasie wszystkie smaki oraz aromaty warzyw i ziół zdążą się dobrze przeniknąć, zapewniając ucztę dla kubków smakowych.
Sprawdź również: