Wakacyjny smak orientu: Libańska sałatka tabbouleh z natką pietruszki

Jak przyrządzić sałatkę tabbouleh w domu?
Jak przyrządzić sałatkę tabbouleh w domu?123RF/PICSEL

Libańska sałatka tabbouleh - lista zakupów

Zobacz również:

    • 1-2 duże pęczki świeżej natki pietruszki
    • 3 średnie pomidory
    • ½ szklanki kaszy bulgur
    • 3 gałązki mięty
    • ½ średniego ogórka
    • ½ zielonej papryki
    • 1 mała biała cebula
    • wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • ½ szklanki oliwy
    • do smaku: sól, pieprz oraz opcjonalnie sumak

    Domowa tabbouleh - przygotowanie

    Jakie składniki są niezbędne do zrobienia sałatki tabbouleh?
    Jakie składniki są niezbędne do zrobienia sałatki tabbouleh?123RF/PICSEL
    1. Z natki pietruszki dokładnie odcinamy gałązki, a liście bardzo drobno siekamy i przekładamy do dużej miski.
    2. Pomidory kroimy w drobną kostkę, a następnie umieszczamy je sitko i pozostawiamy na ok. 10 minut .W tym czasie nadmiar soków będzie miał szansę odcieknąć.
    3. Odmierzoną porcję kaszy bulgur wsypujemy do miski i zalewamy pełną szklanką gorącej wody. Doprawiamy szczyptą soli, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy do napęcznienia na 20 minut.
    4. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę ogórka, paprykę oraz cebulę, a listki mięty szatkujemy. Dodajemy razem z pomidorami oraz odcedzoną kaszą bulgur do posiekanej pietruszki.
    5. Do niewielkiej miseczki lub słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i opcjonalnie szczyptę sumaku. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników, a następnie wlewamy do sałatki.
    6. Sałatkę tabbouleh mieszamy za pomocą dwóch łyżek. Podajemy jako przystawkę, samodzielne danie lub dodatek do mięs i ryb. Smacznego!

    Do czego podawać i jak długo przechowywać tabbouleh?

    Jak zrobić sałatkę z kaszą bulgur?Interia KulinariaInteria Kulinaria