Składniki na 1 porcję: - 300 g świeżego szpinaku, - 1 cebula (60 g), - 2 ząbki czosnku, - 2 zielone cebulki, - 5 krewetek (po 30 g), - 4 gałązki oregano, - sól, - 3 łyżeczki oliwy z oliwek, - 200 g przecieru pomidorowego, - 1 łyżka koncentratu pomidorowego, - pieprz cayenne, - słodka papryka, - cukier, - gałka muszkatołowa Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić w plasterki. Zieloną cebulkę drobno pokroić. Krewetki wyłupać ze skorupki, zdjąć błonkę. Oregano posiekać. Szpinak wrzucić do osolonego wrzątku. Zagotować. Zahartować w zimnej wodzie. Na sos pomidorowy: łyżeczkę oliwy, połowę czosnku i cebulki dusić z dwoma łyżkami wody przez 5 minut na średnim ogniu. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy i dusić dalsze 3 minuty. Na szpinak: łyżeczkę oleju, cebulę i pozostały czosnek dusić 5 minut. Dodać szpinak i dusić jeszcze 3 minuty. Łyżeczkę oleju rozgrzać na teflonowej patelni i obsmażać krewetki z obu stron po 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem cayenne. Posiekane oregano i cebulkę dodać do sosu pomidorowego, zagotować, doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem. Szpinak doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Krewetki serwować ze szpinakiem do tego podawać sos pomidorowy i dekorować pozostałym oregano. Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal