Krewetki: Smakowita i niskokaloryczna przekąska

Krewetki wyróżnia doskonały smak, bogactwo składników odżywczych, których dostarczają - w tym między innymi łatwo przyswajalnego białka - oraz szeroki wachlarz możliwości wykorzystania ich w kuchni. Co więcej, są bardzo proste w przygotowaniu - mimo że uchodzą za danie bardzo wykwintne. Zdradzamy, jak najlepiej wykorzystać właściwości tych apetycznych owoców morza i podpowiadamy, jak sprawdzić, czy wybrane przez nas produkty są świeże.

article cover
©123RF/PICSEL
Przepis na wyjątkowe krewetki z czosnkiemInteria Kulinaria

Krewetki: Co w nich znajdziemy?

©123RF/PICSEL

Krewetki to przede wszystkim doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, a ponadto witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu, żelaza magnezu i cynku. Przy tym nie zawierają dużej ilości tłuszczu i są lekkostrawne. 100 gram produktu zawiera zaledwie 86 kalorii.

Jak kupić świeże krewetki?

Najlepiej sięgać po krewetki świeże, choć oczywiście znacznie łatwiej kupić te mrożone. Jakim kryterium kierować się przy zakupie? O świeżości produktu świadczy dobrej jakości glazura, czyli warstwa lodu, którą są pokryte. Musi być przejrzysta i jednakowej grubości.

Krewetki: Jak najlepiej je przyrządzić?

©123RF/PICSEL

Krewetki uchodzą w oczach wielu osób za danie bardzo wykwintne i pewnie spełniają pod tym względem wszystkie kryteria, ale jednocześnie są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy je obrać, doprawić solą, pieprzem i cytryną, a następnie przez 3-4 minuty smażyć na maśle wraz z czosnkiem. W takiej najprostszej wersji doskonale komponują się ze świeżą bagietką lub sałatką.

W jakiej formie najlepiej podawać krewetki?

Krewetki podajemy głównie jako przystawkę i choćby dlatego są częstym składnikiem kuchni bankietowej i koktajlowej. Najlepiej podawać je już obrane, żeby goście nie musieli się męczyć z usuwaniem pancerzyków. Małe krewetki tak zwane koktajlowe najlepiej jeść w formie sałatek lub koktajli. Te większe warto serwować z pozostawionymi ogonkami.

Jak przyrządzić jajecznicę z krewetkami?

©123RF/PICSEL

Potrzebne składniki:

3 duże jajka,

100 g krewetek,

szczypiorek,

oliwa,

sól.

Sposób przyrządzenia:

Szczypiorek umyj i pokrój. Krewetki wyjmij z opakowania i także opłucz. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć na nią krewetki i przysmaż je. Gdy woda odparuje, dodaj do krewetek pokrojony wcześniej szczypiorek. Podsmaż wszystko jeszcze przez krótką chwilę. Wbij jajka, a następnie zmieszaj je z krewetkami i szczypiorkiem. Dodaj do tego szczyptę soli. Mieszaj i smaż wszystko do chwili, kiedy jajka się zetną. Jajecznicę z krewetkami możesz podawać z ciemnym lub białym pieczywem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas