Reklama

Reklama

Krewetki z czosnkiem

Kolacja w hiszpańskim stylu.

Składniki na dwie porcje:

- 4 ząbki czosnku,
- cytryna,
- 300 g krewetek (bez skorupek),
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki Brandy,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- pół pęczka pietruszki

Przygotowanie:

Czosnek obrać i pokroić w słupki. Cytrynę umyć, przepołowić - jedną połówkę pokroić w plasterki, druga wycisnąć. Krewetki umyć i osączyć. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażać krewetki przez minutę z każdej strony. Dodać czosnek, przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Wlać Brandy, sok z cytryny, 200 ml wody i przecier pomidorowy, zamieszać. Gotować jeszcze przez minutę. Dekorować posiekaną pietruszką i plasterkami cytryny. Podawać ze świeżą bagietką.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 1470 kJ/350 kcal.

Reklama

Wakacje dla miłośników hiszpańskich smakołyków!

Dowiedz się więcej na temat: krewetki | czosnek | owoce morza | kuchnia hiszpańska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje