Krewetki z czosnkiem
Kolacja w hiszpańskim stylu.

Składniki na dwie porcje:
- 4 ząbki czosnku, - cytryna, - 300 g krewetek (bez skorupek), - 4 łyżki oliwy z oliwek, - sól, pieprz, - 2 łyżki Brandy, - 1 łyżka przecieru pomidorowego, - pół pęczka pietruszki
Przygotowanie:
Czosnek obrać i pokroić w słupki. Cytrynę umyć, przepołowić - jedną połówkę pokroić w plasterki, druga wycisnąć. Krewetki umyć i osączyć. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażać krewetki przez minutę z każdej strony. Dodać czosnek, przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Wlać Brandy, sok z cytryny, 200 ml wody i przecier pomidorowy, zamieszać. Gotować jeszcze przez minutę. Dekorować posiekaną pietruszką i plasterkami cytryny. Podawać ze świeżą bagietką. Czas przygotowania: 20 minut Jedna porcja zawiera: 1470 kJ/350 kcal.