Reklama

Reklama

Krewetki z sezamem i mango. To idealne połączenie

Zimą, kiedy brakuje nieco warzyw i owoców sezonowych, często szukamy pomysłów na urozmaicenie naszej diety. Jeśli lubisz owoce morza i egzotyczne owoce, ta sałatka jest dla ciebie! Kompozycja smaków zaskakuje.

Składniki dla: 2 osoby

Składniki

  • 250 g krewetek (najlepiej tygrysich)
  • 2-3 łyżki ziaren sezamu
  • kilka liści kruchej sałaty
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cytryna pokrojona w ćwiartki
  • połowa dojrzałego mango
  • sól
  • czarny pieprz

Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy posiekany czosnek. Zmniejszamy ogień i smażymy przez 30 sekund. Obrane, umyte krewetki wrzucamy na chwilę do gotującej wody lub bulionu warzywnego, odsączamy i następnie wrzucamy na patelnię. 

Reklama

Świeże krewetki możemy bezpośrednio wrzucić na patelnię. Zwiększamy ogień i smażymy przez kilka minut, aż uzyskają piękny, różowy kolor i będą przypieczone z wierzchu. 

Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy ziarnami sezamu, następnie mieszamy, aby dokładnie pokryć sezamem krewetki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. 

Na talerzu rozkładamy poszarpane liście sałaty, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę paprykę, mango i usmażone krewetki z sezamem. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy listki bazylii, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dekorujemy ćwiartkami cytryny.



Dowiedz się więcej na temat: krewetki | sałatka | lunch

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje