Krewetki z sezamem i mango. To idealne połączenie
Zimą, kiedy brakuje nieco warzyw i owoców sezonowych, często szukamy pomysłów na urozmaicenie naszej diety. Jeśli lubisz owoce morza i egzotyczne owoce, ta sałatka jest dla ciebie! Kompozycja smaków zaskakuje.

Składniki
- 250 g krewetek (najlepiej tygrysich)
- 2-3 łyżki ziaren sezamu
- kilka liści kruchej sałaty
- 1 czerwona papryka
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- cytryna pokrojona w ćwiartki
- połowa dojrzałego mango
- sól
- czarny pieprz
Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy posiekany czosnek. Zmniejszamy ogień i smażymy przez 30 sekund. Obrane, umyte krewetki wrzucamy na chwilę do gotującej wody lub bulionu warzywnego, odsączamy i następnie wrzucamy na patelnię.
Świeże krewetki możemy bezpośrednio wrzucić na patelnię. Zwiększamy ogień i smażymy przez kilka minut, aż uzyskają piękny, różowy kolor i będą przypieczone z wierzchu.
Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy ziarnami sezamu, następnie mieszamy, aby dokładnie pokryć sezamem krewetki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzu rozkładamy poszarpane liście sałaty, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę paprykę, mango i usmażone krewetki z sezamem. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy listki bazylii, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dekorujemy ćwiartkami cytryny.