Krewetkowe szaszłyczki i pomidorowe szaszłyki z mięsa mielonego
Dwa rodzaje szaszłyków do grillowania.
- 2 limetki (po ok. 75 g),
- 12 obgotowanych krewetek (po ok. 10 g),
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- 150 g mieszanego mięsa mielonego,
- 1 żółtko,
- sól,
- kolorowy pieprz,
- 8 żółtych pomidorów koktajlowych (po ok. 15 g),
- 1/2 paczki (60 g) małych kulek Mozzarelli,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- ew. listki bazylii do dekoracji,
- 8 długich patyczków do szaszłyków
Przygotowanie:
Limetki umyć, wytrzeć do sucha, pokroić na cząstki. Krewetki umyć, osuszyć i nadziewać na patyczki na przemian z limetką. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do miski razem z bułką tartą, mięsem i żółtkiem. Przyprawić solą i pieprzem i wyrobić masę. Pomidory, umyć, wytrzeć do sucha, w każdym ściąć z góry plasterek. Mozzarellę osączyć . Z masy mięsnej forować kulki i nadziewać na patyczki na przemian z pomidorami i kulkami Mozzarelli. Wszystkie szaszłyki posmarować olejem i przyprawić solą i pieprzem. Położyć na grillu i opiekać 6-8 minut. Jeszcze raz przyprawić i nakładać na talerze. Podawać udekorowane bazylią.
Czas przygotowania 50 minut
Jedna porcja zawiera 840 kJ/201 kcal