Krokiety z szynką i serem

10 łyżek mąki (10 dag); 1/2 litra mleka; 4 łyżki masła; 8 dag taratego żółtego sera (np. goudy); 1 jajko; 1 plaster posiekanej szynki; 1 pęczek posiekanego szczypiorku; olej; bułka tarta.

Masło smażymy z mąką i rozprowadzamy mlekiem. Dodajemy ser, 2 żółtka i mieszamy na gładki i gęsty sos. Studzimy i wkładamy do lodówki na około 15 min. Zimny sos dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy szczypiorek do drugiej szynkę, natomiast trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Stolnicę oprószamy mąką i nabieramy łyżeczką porcję sosu i toczymy z nich pałeczki. Następnie panierujemy w jajku i tartej bułce. Smażymy 15 minut na gorącym oleju aż będą rumiane. Pamiętać należy o tym żeby ciasto nie leżało zbyt długo przed smażeniem.

Można podawać z sosem koperkowym lub pieczarkowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas