Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

Karp, bo o nim mowa to ryba, która jak żadna inna kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie każdy wie jednak, że karp, który na ziemie polskie przywędrował wraz z czeskimi cystersami w XII wieku, jako potrawa wigilijna spopularyzowany został dopiero w okresie powojennym. Kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, karp był jedną z niewielu dostępnych ryb, a święta musiały przecież być postne. Od tego czasu karp gości na polskich stołach w różnych odmianach, w tym najpopularniejszej – smażonej w panierce. Przy innych, ciężkostrawnych potrawach świątecznych jak kapusta z grzybami czy pierogi, może warto nieco “odchudzić” karpia i przygotować go na słodko i na parze? Taki właśnie przepis na karpia na słodko w galarecie znajdziemy w kolekcji “Przy wigilijnym stole” dostępnej na platformie z przepisami na Thermomix® - Cooidoo® .

Składniki

  • 800 - 1000 g karpia, wypatroszonego, oczyszczonego, pokrojonego w dzwonki o grubości 3 cm
  • 1¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia ryby
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia ryby
  • 900 g wody
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 150 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1½ łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

1. Dzwonki karpia ułóż w misce, przypraw solą i pieprzem, następnie odstaw do lodówki na 1 godz. Po tym czasie karpia przełóż na wkład Varomy i dolną część przystawki Varoma, odstaw.
2. Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz. Włóż koszyczek i umieść w nim marchewkę, pietruszkę i cebulę, nałóż przystawkę Varoma, gotuj na parze (20 min/Varoma/obr. 1).
3. Odstaw przystawkę Varoma, wyjmij koszyczek przy pomocy kopystki, odstaw. Opróżnij naczynie miksujące zachowując wywar, odstaw.
4. Z wywaru ostrożnie wyjmij liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
5. Do naczynia miksującego włóż ugotowane wcześniej warzywa, rozdrobnij (15 s/obr. 8). Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zmiksuj (15 s/obr. 10).
6. Dodaj przygotowany wcześniej wywar, żelatynę, sok z cytryny i cukier,podgrzej w naczyniu miksującym (1 min/98°C/obr. 5).
7. Dzwonki karpia umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej powstałym wywarem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, następnie odstaw do lodówki na 5-6 godz, do momentu, aż galareta stężeje.
8. Podawaj na zimno.

Jeśli jednak nie mamy urządzenia Thermomix®, karpia na słodko w galarecie możesz przygotować, wprowadzając drobne modyfikację w przepisie. 

Reklama

Dzwonki karpia przypraw jak w przepisie powyżej. W dolnej części wybranego naczynia do gotowania na parze wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz, na górnej części naczynia wyłóż zamarynowane dzwonki karpia i paruj ok. 20 minut. W osobnym garnku ugotuj marchewkę, pietruszkę i cebulę. Kiedy karp będzie gotowy, z pozostałego w dolnej części urządzenia do parowania wywaru usuń liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zblenduj ugotowane wcześniej warzywa i przenieś do garnka. Dodaj wywar, żelatynę sok z cytryny i cukier, podgrzewaj ok. 5 minut. Dzwonki karpia umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej powstałym wywarem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, odstaw do lodówki aż galaretka stężeje.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje