Reklama

Królik w sosie z sherry i śmietany

Wykwintna propozycja.

Składniki:

- jeden sprawiony królik (ok 1,4 kg),
- 75 g migdałów bez skóry,
- 3 średniej wielkości cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 g małych pieczarek,
- pęczek tymianku,
- 150 g wędzonego boczku,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- 500 ml bulionu,
- 100 ml wytrawnej sherry,
- 2 listki laurowe,
- 400 g zielonej fasolki,
- 1-2 łyżeczki mąki,
- 100 g śmietany kremówki

Przygotowanie:

Królika podzielić na części. Migdały posiekać. 2 cebule pokroić na duże kawałki, czosnek w plasterki. Tymianek posiekać. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce oleju, wyjąć. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć części królika, doprawić solą i pieprzem, zdjąć.
Na gorącym tłuszczu przesmażyć grzyby, cebulę, migdały, dodać czosnek i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion i sherry, włożyć części królika (oprócz grzbietu), boczek i listki laurowe i gotować ok 40 minut pod przykryciem. Po 20 minutach dołożyć części grzbietu.
1 cebulę pokroić w drobną kostkę, łyżkę oleju rozgrzać usmażyć pozostały boczek na chrupko, dodać cebulę i smażyć razem. Dodać fasolkę i 200 ml wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
1-2 łyżki maki dodać do śmietany i zaciągnąć sos, gotować jedną minutę i doprawić solą i pieprzem. Królika podawać z fasolką dekorować tymiankiem.

Reklama

Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 4070 kJ/972 kcal

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: królik | dziczyzna

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy