Krucha tarta
Nie ma lepszego ciasta niż tarta z jabłkami. Wykorzystaj nasz przepis i zrób swojej rodzinie wspaniały deser.
Składniki na 8-10 porcji:
Na ciasto:
- 25 dag mąki pszennej,
- 15 dag masła lub margaryny,
- 8 dag cukru pudru, 2 żółtka.
Na nadzienie:
- 1 kg kwaskowych jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1-2 łyżki cukru,
- garść rodzynek.
Ponadto:
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- cukier puder.
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz żółtka. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 2 godziny. Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok.10 minut. Następnie odcedź i osącz. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wlej odrobinę wody.
Duś na małym ogniu aż jabłka się rozpadną. Dodaj cynamon, rodzynki oraz cukier do smaku. Wymieszaj. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp fasolę.
Piecz 13 minut w temp. 180°C. Zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze 10-15 min. Pozostałe ciasto również rozwałkuj i wytnij z niego paski. Podpieczony spód posyp bułką tartą i wyłóż masę jabłkową. Na wierzchu ułóż paski ciasta i posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz 25-30 mi-nut w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, oprósz cukrem pudrem.