Reklama

Reklama

Krucha tarta

Nie ma lepszego ciasta niż tarta z jabłkami. Wykorzystaj nasz przepis i zrób swojej rodzinie wspaniały deser.

Składniki na 8-10 porcji:

Reklama

Na ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej,
  • 15 dag masła lub margaryny,
  • 8 dag cukru pudru, 2 żółtka.


Na nadzienie:


  • 1 kg kwaskowych jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • garść rodzynek.

Ponadto:

  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • cukier puder.


Przygotowanie:

Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz żółtka. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 2 godziny. Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok.10 minut. Następnie odcedź i osącz. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wlej odrobinę wody.

Duś na małym ogniu aż jabłka się rozpadną. Dodaj cynamon, rodzynki oraz cukier do smaku. Wymieszaj. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp fasolę.

Piecz 13 minut w temp. 180°C. Zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze 10-15 min. Pozostałe ciasto również rozwałkuj i wytnij z niego paski. Podpieczony spód posyp bułką tartą i wyłóż masę jabłkową. Na wierzchu ułóż paski ciasta i posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz 25-30 mi-nut w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, oprósz cukrem pudrem.

Dowiedz się więcej na temat: tarta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje