Krucha tarta śliwkowa
Taką tartę ze smakiem zje cała rodzina. Smakuje wspaniale!

Składniki
- 250 g mąki,
- sól,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 75 g cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 125 g masła,
- 1 jajo.
Składniki
na krem
- 400 g śliwek,
- 250 ml mleka,
- 100 g cukru pudru,
- 1 budyń waniliowy,
- 200 ml śmietany.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę masło i jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię, wstawić na 30 minut do lodówki. Śliwki umyć, wydrylować, pokroić w kawałki. Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotować gęsty budyń. Jajko rozkłócić w śmietanie, wmieszać do ciepłego budyniu. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o śr. 28 cm. Wyłożyć nim okrągłą formę jak na tartę o śr. 22 cm. Uformować z ciasta krawędź o wysokości 3 cm. Przelać masę budyniową, rozłożyć śliwki (przekrojoną stroną ku górze). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec 45 minut. Schłodzić, pokroić w trójkąty.