Kruche babeczki z kapustą
Smaczna przystawka.
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- ćwierć szklanki oleju
- jajko
- zioła prowansalskie sól
Farsz:
- garść czarnych oliwek
- 30 dag młodej kapusty
- czerwona papryka
- 50 dag sera parmezan
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zioła prowansalskie wymieszaj w misce. W drugiej wymieszaj mleko, jajko, olej. Suche składniki przekładaj do miski z mokrymi, mieszaj łyżką, aż wszystkie się dokładnie połączą. Odstaw na 20 minut.
2. Oliwki pokrój w plasterki, kapustę drobno poszatkuj, paprykę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj kapustę z papryką i oliwkami, dopraw. Foremki do babeczek posmaruj masłem, wyklej ciastem. Do środka włóż farsz. Posyp połową sera, piecz 30 minut w temp. 180°C.
3. Posyp serem.