Reklama

Reklama

Kruche ciasta z owocami

Ciasto z owocami prosto z krzaka to idealny pomysł na letni deser!

Galette z malinami

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki krupczatki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody
  • szczypta soli

Składniki - nadzienie

  • 40 dag malin
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 żółtko do posmarowania brzegów
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Mocno schłodzone masło pokrój w kostkę, dołóż do mąki z cukrem, szybko posiekaj, dodaj żółtko i od razu zagnieć zwarte ciasto, dolewając wodę. Ciasto owiń folią, chłodź 30 minut. Cienko je rozwałkuj na okrąg (np. między arkuszami papieru do pieczenia). Przełóż na blaszkę. Zdejmij górny arkusz papieru. Nagrzej piekarnik do 190 st. C. 

2. Nadzienie: w tym czasie owoce umyj i osusz. Odłóż garść, resztę delikatnie wymieszaj z miodem albo syropem oraz z mąką kukurydzianą. 

3. Owoce przełóż na ciasto zostawiając wolny brzeg (2 cm). Zawiń na owoce, posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 35 minut. Na jeszcze gorące ciasto wysyp odłożone maliny. Gdy ciasto przestygnie, udekoruj listkami mięty i posyp cukrem waniliowym. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje