Kruche ciasta z owocami
Ciasto z owocami prosto z krzaka to idealny pomysł na letni deser!

Galette z malinami
Składniki
- 2 i 1/2 szkl. mąki krupczatki
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 żółtko
- 10 dag masła
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
- szczypta soli
- nadzienie
- 40 dag malin
- 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 1 żółtko do posmarowania brzegów
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Mocno schłodzone masło pokrój w kostkę, dołóż do mąki z cukrem, szybko posiekaj, dodaj żółtko i od razu zagnieć zwarte ciasto, dolewając wodę. Ciasto owiń folią, chłodź 30 minut. Cienko je rozwałkuj na okrąg (np. między arkuszami papieru do pieczenia). Przełóż na blaszkę. Zdejmij górny arkusz papieru. Nagrzej piekarnik do 190 st. C. 2. Nadzienie: w tym czasie owoce umyj i osusz. Odłóż garść, resztę delikatnie wymieszaj z miodem albo syropem oraz z mąką kukurydzianą. 3. Owoce przełóż na ciasto zostawiając wolny brzeg (2 cm). Zawiń na owoce, posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 35 minut. Na jeszcze gorące ciasto wysyp odłożone maliny. Gdy ciasto przestygnie, udekoruj listkami mięty i posyp cukrem waniliowym.

Czekoladowy miętusek
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 12 dag masła
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- obłożenie
- 20 dag malin
- 10 dag borówek
- 20 dag czekolady z nadzieniem miętowym
- 4 jajka
- 5 dag masła
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżeczki mąki gryczanej
- mała garść listków mięty
Sposób przygotowania
1. Spód: czekoladę włóż na 20 minut do zamrażarki. Mą - kę wymieszaj z cukrem pudrem i posiekaj ze schłodzonym masłem. Zagnieć, dodając startą na tarce czekoladę, żółtko i śmietanę. Foremkę wyłóż pergaminem. Ciasto rozwałkuj, przełóż do foremki i ponakłuwaj. Schładzaj 1 godzinę. Piecz 15 minut w 180 st. C. 2. Obłożenie: czekoladę z nadzieniem połam, listki mięty posiekaj (kilka odłóż). Czekoladę z masłem stop w kąpieli wodnej, ostudź, domieszaj po - siekaną miętę. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dolej czekoladę i krótko zmiksuj. Wsyp przesianą mąkę, wymieszaj łyżką. Na spód wyłóż połowę malin. Zalej kremem. Piecz ok. 20 minut w 180 st. C, aż krem się zetnie. Udekoruj resztą owoców i listkami mięty.

Delicja z białą czekoladą
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 12 dag masła
- szczypta mielonej kurkumy (lub szafranu)
- szczypta soli
- nadzienie
- 3/4 szkl. śmietanki kremówki 36%
- 15 dag białej czekolady
- 2 jajka
- 30 dag mieszanych owoców: malin, porzeczek i jagód
Sposób przygotowania
1. Spód: masło posiekaj, przemieszaj z mąką, cukrem, kurkumą i solą. Dodaj żółtka i możliwie szybko zagnieć ciasto. Od razu je rozwałkuj i przełóż do foremki. wyłożonej pergaminem lub cienko posmarowanej masłem. Chłodź ok. 1 godzinę. Piecz 15 minut w 180 st. C. Odstaw, by ostygło. 2. Nadzienie: śmietankę podgrzej. Wrzuć połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, odstaw do ostudzenia. Domieszaj roztrzepane jajka. Owoce umyj, oczyść i dobrze osusz. Odłóż 2 łyżki, resztę delikatnie wmieszaj do masy czekoladowej. Przelej ją na spód. 3. Piecz 20-25 minut w 180 st. C (aż czekoladowo-śmietankowa masa się zetnie). Gdy ostygnie posyp resztą owoców. Ew. udekoruj bitą śmietaną z cukrem waniliowym.

Serowe rożki z musem porzeczkowym
Składniki
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżki cukru
- 10 dag półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 20 dag margaryny
- 1 i 1/2 szkl. musu z porzeczek
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z cukrem, zagnieć z twarogiem, jajkiem i 3/4 margaryny. Uformuj kulę i owiń ją folią. Schładzaj 1 godz. Resztę margaryny stop. 2. Ciasto cienko rozwałkuj. Podziel na 4 części. Każdą po kolei posmaruj rozpuszczoną margaryną. Wytnij małe romby lub trójkąty, nałóż na nie porcje musu. Zwiń w rożki. Piecz po ok. 15 minut w 180 st. C. Oprósz cukrem pudrem.