Kruche i pyszne!
Nie wymagają dużo czasu i nie musisz się obawiać zakalca - kruche ciasteczka mają wiele zalet. Wypróbuj ulubione przepisy naszej ekspertki!
Słodkie rogaliki
Składniki:
- 300 g mąki
- 120 ml gęstej śmietany
- 125 g masła
- 50 g cukru
- 20 g drożdży
- 150 g konfitury malinowej
- 1 jajko do posmarowania rogalików
Sposób przygotowania: Podgrzej 50 ml śmietany. Rozpuść w niej drożdże, dodaj po łyżce mąki i cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15-20 minut). Gdy zaczyn podwoi objętość, wymieszaj go z pozostałymi suchymi składnikami.
Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój w trójkąty. Na środku każdego z nich połóż łyżkę konfitury i zawiń rogaliki. Z wierzchu posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasteczka bardzo czekoladowe
Składniki:
- 300 g mąki
- 250 g miękkiego masła
- 140 g brązowego cukru
- 50 g gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli
Sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Stopniowo dodawaj do masła wymieszane suche składniki - masę mieszaj najpierw mikserem, a potem łyżką.
Wyłóż papierem blachę do pieczenia. Układaj na niej uformowane z ciasta małe kuleczki i spłaszczaj je dłonią. Koniecznie zachowaj odstępy między ciasteczkami. Piecz ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Orzechowe paluszki z sosem karmelowym
Składniki:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 100 g mielonych orzechów laskowych
Sos karmelowy:
- 80 g cukru
- 50 ml wody
- 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
Sposób przygotowania
Sos karmelowy: na głęboką patelnię wlej wodę, dodaj cukier i podgrzewaj, aż otrzymasz karmel. Zdejmij patelnię z palnika, wlej śmietankę, wymieszaj i ponownie podgrzewaj na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, ulep kulkę i włóż na 30 minut do lodówki. Ze schłodzonego ciasta uformuj cienkie ruloniki, pokrój je na kawałki długości palca i piecz ok. 15 minut (temp. 180 stopni). Wystudź paluszki na kratce do pieczenia. Po upieczeniu są bardzo delikatne! Wystudzone maczaj w sosie.