Kruche półksiężyce

Chrupiące i pyszne!

Składniki dla: 28 sztuk

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 15 dag masła
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3/4 łyżeczki esencji waniliowej lub śmietankowej
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. gęstego dżemu lub konfitury
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej przez sitko. Wymieszaj z cukrem i solą. Mocno schłodzone masło posiekaj nożem i wrzuć do mąki. Siekaj energicznie, aż powstaną grudki. Dodaj śmietanę, roztrzepane jajko i esencję. Składniki szybko zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. 

2. Ciasto wyjmij z lodówki, odstaw na ok. 10 minut. Potem podziel na 3 części i każdą rozwałkuj na kształt koła. Pokrój nożem na trójką- ty, tak jak tort. Na każdym, przy szerszym końcu, połóż po 1 łyżeczce dżemu i zwiń w dość ścisły rogalik. 

3. Przygotowane ciastka ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Upieczone rogaliki przełóż na kratkę kuchenną. Gdy całkowicie ostygną, oprósz je cukrem pudrem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje