Reklama

Reklama

Kruche półksiężyce

Chrupiące i pyszne!

Składniki dla: 28 sztuk

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 15 dag masła
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3/4 łyżeczki esencji waniliowej lub śmietankowej
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. gęstego dżemu lub konfitury
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej przez sitko. Wymieszaj z cukrem i solą. Mocno schłodzone masło posiekaj nożem i wrzuć do mąki. Siekaj energicznie, aż powstaną grudki. Dodaj śmietanę, roztrzepane jajko i esencję. Składniki szybko zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. 

2. Ciasto wyjmij z lodówki, odstaw na ok. 10 minut. Potem podziel na 3 części i każdą rozwałkuj na kształt koła. Pokrój nożem na trójką- ty, tak jak tort. Na każdym, przy szerszym końcu, połóż po 1 łyżeczce dżemu i zwiń w dość ścisły rogalik. 

3. Przygotowane ciastka ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Upieczone rogaliki przełóż na kratkę kuchenną. Gdy całkowicie ostygną, oprósz je cukrem pudrem. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje