Kruche tartaletki z kremem maślano-cytrynowym i owocami
Chcecie zaskoczyć swoich gości lub urozmaicić poranną kawę pysznym ciastkiem? Oto przepis na kruche tartaletki wypełnione po brzegi aksamitnym kremem. I to na bazie domowego masła, które przygotujecie własnoręcznie w zaledwie kilka minut! Cytrynowa nuta w maślanym kremie, a na górze ulubione, sezonowe owoce - istna bomba przyjemności, która należy się każdemu i to bez wyjątków! Sprawdźcie sami ten jakże prosty, a pyszny przepis.
Sposób przygotowania
Wykonanie domowego masła:
Trzy schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
Wykonanie kremu:
Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami pod koniec ubijania szklankę cukru i cukier waniliowy. Na koniec dodać żółtka jajek i jeszcze przez chwilę ubijać. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem. Do utartego masła, małymi porcjami dodawać wcześniej ubite białka i dalej ucierać do całkowitego połączenia. Do gotowego kremu dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową i dokładnie wszystko razem wymieszać.
Gotowe tartaletki wypełnić gotowym kremem, a na wierzch wyłożyć ulubione owoce.
Smacznego!