Reklama

Reklama

Kruche tartaletki z serowym farszem

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • 40 dag żółtego sera
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany
  • 2-3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka papryka
  • gałka muszkatołowa

1. Margarynę posiekaj razem z mąką, szczyptą soli oraz 3-4 łyżkami lodowatej wody. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na 2 godziny.

Reklama

2. Na nadzienie zetrzyj na tarce o dużych oczkach żółty ser. Wsyp go do miski, zalej mlekiem oraz śmietaną, starannie wymieszaj.

3. Na koniec do składników farszu wbij 2 duże lub 3 mniejsze jajka. Całość starannie wymieszaj. Dopraw nadzienie do smaku solą, pieprzem, mieloną słodką papryką oraz świeżo startą gałką muszkatołową.

4. Przygotuj 8 foremek na tartaletki. Wylep je schłodzonym ciastem, a następnie napełnij serowo-jajecznym nadzieniem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st., aż masa się zetnie (25-30 minut).

Możesz także przygotować jedną większą formę i piec tartę 45 minut.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje