Kruche tartaletki z serowym farszem

Kruche tartaletki  z serowym farszem
Kruche tartaletki z serowym farszem123RF/PICSEL

1. Margarynę posiekaj razem z mąką, szczyptą soli oraz 3-4 łyżkami lodowatej wody. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na 2 godziny.

2. Na nadzienie zetrzyj na tarce o dużych oczkach żółty ser. Wsyp go do miski, zalej mlekiem oraz śmietaną, starannie wymieszaj.

3. Na koniec do składników farszu wbij 2 duże lub 3 mniejsze jajka. Całość starannie wymieszaj. Dopraw nadzienie do smaku solą, pieprzem, mieloną słodką papryką oraz świeżo startą gałką muszkatołową.

4. Przygotuj 8 foremek na tartaletki. Wylep je schłodzonym ciastem, a następnie napełnij serowo-jajecznym nadzieniem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st., aż masa się zetnie (25-30 minut).

Możesz także przygotować jedną większą formę i piec tartę 45 minut.

Owocowe tartaletki - prosty przepis na domowe słodyczeInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas