Kruche z jabłkami

Oto przepis na przepyszny placek. Nasza rada: Przed nałożeniem jabłek można dodatkowo posmarować ciasto cienką warstwą dżemu – niekoniecznie jabłkowego.

Tarta z jabłkami jest najlepszym deserem.
Tarta z jabłkami jest najlepszym deserem. 123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

  • 100 g masła
  • 210 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 kg jabłek
  • 1 cytryna
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

1 Z mąki, zimnego masła, cukru pudru i żółtka zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Wylepić ciastem natłuszczoną i wysypaną mąką formę do tart.

2 Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Delikatnie ponacinać, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na cieście.

3 Jajka zmiksować ze śmietaną i cukrem. Zalać jabłka. Piec w temperaturze 200°C przez około 30 minut.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas