Kruche z jabłkami
Oto przepis na przepyszny placek. Nasza rada: Przed nałożeniem jabłek można dodatkowo posmarować ciasto cienką warstwą dżemu – niekoniecznie jabłkowego.
Składniki na 6 porcji:
- 100 g masła
- 210 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 kg jabłek
- 1 cytryna
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 30 proc.
- 100 g cukru
Sposób przygotowania:
1 Z mąki, zimnego masła, cukru pudru i żółtka zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Wylepić ciastem natłuszczoną i wysypaną mąką formę do tart.
2 Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Delikatnie ponacinać, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na cieście.
3 Jajka zmiksować ze śmietaną i cukrem. Zalać jabłka. Piec w temperaturze 200°C przez około 30 minut.