Kruchy kołaczyk

Mąki wymieszaj i przesiej. Wsyp sól.

Kruchy kołaczyk
Kruchy kołaczyk123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 6-8 porcji:

Ciasto:

  • 10 dag mąki pszennej
  • 8 dag mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 12 dag masła
  • 1 płaska łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka maślanki
  • szczypta soli;

Dodatkowo:

  • 50 dag śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru typu gruby kryształ lub zwykłego
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:


1. Mąki wymieszaj i przesiej. Wsyp sól. Mocno schłodzone masło posiekaj. Dodaj mąki, cukier, skórkę cytrynową, sok z cytryny i maślankę. Szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na godzinę.

2. Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój w ósemki. Piekarnik nagrzej do 190ºC. Na blacie rozłóż kawałek pergaminu wielkości blaszki. Rozwałkuj na nim ciasto na kształt koła, ewentualnie podsypując je odrobiną mąki. Na środku placka połóż kawałki śliwki. Krawędź ciasta (o szerokości ok. 4 cm) zawiń dookoła nad owocami, lekko dociśnij.

3. Placek posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem. Przełóż ostrożnie na blaszkę i piecz 45-50 minut.

Ale aromat! Do ciasta można dodać odrobinę gałki muszkatołowej, a śliwki posypać cynamonem.

Czas przygotowania: 70 minut

Zmysłowe smaki: Muffiny z białą czekoladą i malinamiInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas